Gjerdrum Venstre mener at en samlet barneskole i Gjerdrum kan gi store fordeler, og vil at kommunen skal utrede dette i neste kommunestyreperiode.
Gjerdrumsskolene blir bedre, og det viser seg på nasjonale prøver og elevundersøkelser. Bevisst jobbing med tiltak for å styrke både læring og skolemiljø bærer frukter, men det trengs fremdeles forbedringer før skolene våre når alle sine kvalitetsmål.
Lærerne er de aller viktigste for at skolen skal gi barna god læring og et trygt skolemiljø. Men kommunestyret er skolens eier, og strategiske valg for skolene har også betydning. Størrelsen på fagmiljøer, nærhet til ressurser utenfor skolen og mulighet for best mulig tilpasning av undervisningen til den enkelte elev er alle viktige faktorer for å skape den skolen Gjerdrum fortjener.
Elevtall og skolestørrelse
Beregninger gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at folketallet i Gjerdrum øke noe, men at antall elever vil holde seg ganske stabilt. Befolkningsøkningen antas å komme i høyere aldersgrupper, og aldersfordeling og de øvrige forhold som ligger inne i SSBs analyser, viser altså jevnt elevtall framover
Gjerdrum ungdomsskole er bygget med 12,5 m² per elev, mens Norconsults rapport fra 2015 om arealnormer til Utdanningsdirektoratet viser at barneskoler med omtrent 650 elever bygges med rundt 8 m² per elev. En ny Gjerdrum barneskole vil derfor trolig ha et totalareal mellom 5200 og 8000 m².
Vi mener at hverken elevtall eller arealbehov er i veien for en samlet Gjerdrum barneskole på oppvekstjordet.
Fordeler og muligheter
En samlet barneskole vil først og fremst ha et større og mer robust fagmiljø som medfører bedre mulighet for tilpasset opplæring og et likeverdig pedagogisk tilbud til alle elever. Fagmiljøet er også viktig for fremtidig rekruttering av lærere og ledere. Den vil også gi større mulighet til faglig samarbeid mellom alle instanser i kommunen som jobber for best mulig oppvekstvilkår for barna våre.
En større skole vil i tillegg skape større elevmiljø og gi mulighet for bedre sosiale nettverk.
Oppvekstjordet er allerede viktig for mange av elevene i Gjerdrum. Samling av skolene og plassering sammen med idrettsanlegg og en fremtidig svømmehall vil bidra til enda bedre utnyttelse av de flotte mulighetene vi har.
Et nytt skolebygg kan bygges med en helt annen miljøstandard enn de eksisterende. I dag finnes teknologi som kan gjøre et slikt bygg klimanøytralt, for eksempel ved lagring av solenergi fra sommeren til oppvarming på vinteren.
De frigjorte tomtene er viktige arealer for sentrumsbebyggelse i Ask, og annen utnyttelse ved Bekkeberget. Samling av skolene vil sannsynligvis føre til innsparing i driften og for eksempel gjøre det mulig å bruke mer ressurser på innkjøp av læremidler.
Involvering
Vi vet at store skoler ikke bare har fordeler. Vi ønsker derfor at utredningen må gjøres grundig og uten hast, slik at alle fordeler og ulemper kan vurderes. Det er også meget viktig at fagmiljøer og andre interessenter kommer til orde i en inkluderende prosess.
Anne Kristine Næss, 1. kandidat
Bjørn Erik Sørli, 2. kandidat
Are Egner-Kaupang, 3. kandidat
Gjerdrum Venstre