Vil bygge diskrét naturrom og åpne kanonstilling på Langesundstangen

Med sin beliggenhet ved innseilinga til Grenland har Langesundstangen en unik historie å fortelle. Vikingtid, blokkadetiden under Napoleonskrigene, seilskutetid, 2. verdenskrig og mye annen historie er knyttet til Tangen. I et geologisk tidsperspektiv kan vi også lære mye av det som ligger rett under føttene våre. Fossiler og gammel havbunn er spennende å studere og kan gi besøkende mye å undres over.

Kunne man feks åpnet opp en av de gjenmurte kanonstillingene for publikum?

Historien

Den som krysser brua over Hesteklova, juvet som deler Tangen i to, kan se for seg hvordan Hellig-Olav i sagnet delte odden i to da han i hastverk seilte sørover langs Telemarkskysten. Vindelbrua over dette juvet er et minnesmerke fra den militære historien fra dette området. På veien utover møter man skyttergraver, kanonstillinger og andre rester fra militære installasjoner. Denne delen av historien vet vi mye om. Den er fortsatt svært synlig. Bamble Venstre mener det er viktig å forvalte og formidle den historien som ligger foran øynene på oss i Tangen. Den strategiske plasseringen av Tangen fort bør formidles til nye generasjoner. Historiene fra krigen bør opp og fram i dagen. Tenk om vi kunne åpne opp de ytre delene av fortet. Hvor spennende ville det ikke være for barn å kunne ta seg ned under bakken og ut i kanonstillingene? Her kan man lett se for seg hvordan tyske soldater på 1940-tallet speidet utover havet der de fryktet en alliert landgang.

Naturen

Bamble Venstre på befaring på fortet

Langesundstangen er et spektakulært område. Folk søker hit for å oppleve havets skiftninger fra havblikk til skikkelig ruskevær med stormer eller kuling. Området er spennende for den som setter pris på naturen. Her møtes ornitologer for å se på sjeldenheter som blåser inn fra havet. Botanikere finner orkideer og andre planter som er særegne for området. Stivandrere setter stor pris på jobben Bamble Turlag gjør for å legge til rette for kyststien i området. Dette er praktisk folkehelsearbeid ivaretatt av våre frivillige lag og foreninger!

Hvem ville vel vært bedre formidlere av kunnskap og innsikt i området på Tangen enn våre lokale foreninger? Med kommunen som tilrettelegger ville foreninger kunne bidra med sin kunnskap og sitt engasjement. Jobben som er gjort av Bamble Turlag er et godt eksempel på hvordan frivilligheten blomstrer med litt næring fra det offentlige. Se på alle de kilometerne de har ryddet og lagt til rette for turgåere langs kyststien.

 

Et utsiktsrom mot havet

Bamble Venstre ønsker at bidrag inn mot lokale lag og foreninger bør styrkes og at det bør legges til rette for et anonymt amfi som besøkende kan trekke inn i på Langesundstangen. Her kan vi invitere Geoparken, Bamble Turlag, Telemark Ornitologiske Forening, Telemark Botaniske Forening, Bamble Historielag, Langesundsfjorden Kystlag og andre foreninger til et felles folkehelseprosjekt. Disse foreningene kan inviteres til å gjennomføre arrangementer og til å informere via oppslagstavler i området. Hvor spennende ville det ikke vært for barn å kunne være med på ringmerking av fugl eller å få presentert historier fra krigen av mennesker som har kunnskap om dette ute i felten?

Det finnes mange gode eksempler på slike amfier eller naturrom. På Dovre har Norsk Villreinsenter fått oppført et flott bygg som heter Viewpoint Snøhetta der besøkende kan trekke inn og nyte utsikten. Kongsfjord i Finnmark har et utsiktsrom eller vindskjul som er bygd av Biotope, en bedrift som har spesialisert seg på slike rom. Trolig kan et slikt enkelt byggverk få god oppmerksomhet og styrke Tangenområdet som attraksjon. Først og fremst bør det være et bygg for befolkningen i Bamble og i Telemark. Men kanskje bidrar dette også til at flere fergebesøkende bruker tid i Langesund. Byggingen må selvsagt avklares med miljøforvaltningen og byggene må tilpasses miljøet som er der. Et slikt bygg vil ikke være kostbart å drifte. Det vil tvert i mot legge til rette for det gode frivillige arbeidet som kommunen vår er helt avhengig av.

Tenk om vårt naturrom kunne tatt inn i seg noe av restene fra fortet. Et lite og diskret / tilbaketrukket naturrom eller lite amfi bygd i tilknytning til f.eks. kanonstillinger eller andre militære installasjoner der besøkende kunne oppleve historie og natur i ett og samme rom. Et sted der lærere kan ta med elever, foreldre ta med barn, pensjonister kan samles til spennende samtaler og hvor generasjoner kan møtes! Og alt dette uten inngangspenger! Vi håper at et slikt folkehelseprosjekt kan la seg gjennomføre.

Bamble Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 5 år siden.**