Slik vil vi møte rusmiddelutfordringen

Foto: Christian C

En viktig forutsetning for å redusere rusmiddelbruk og rusmiddelrelaterte skader, er at vi kjenner rusmiddelsituasjonen godt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 5 år siden.**

Ungdata viser til at forskere har undersøkt hva som kjennetegner de ungdommene som har brukt hasj og marihuana:

«Analysene viser at ungdommene skiller seg negativt ut på mange områder. De er i gjennomsnitt mindre fornøyd med foreldrene sine, de trives dårligere på skolen, og er mindre fornøyd med lokalmiljøet sitt enn andre ungdommer.

De bruker også mindre tid på skolearbeid og skulker skolen i langt større grad enn andre ungdommer som ikke har brukt hasj eller marihuana.

Forskerne finner òg at de sjeldnere er med i organiserte fritidsaktiviteter, bruker mindre tid hjemme, henger mer ute med venner om kveldene, og bruker generelt mer tid på skjermbaserte aktiviteter.

Ungdom som har brukt hasj og marihuana, trener også mindre, opplever mer press i hverdagen, er i større grad misfornøyd med egen helse og rapporterer om langt flere psykiske og fysiske helseplager enn andre ungdommer.

I tillegg er ungdom som har brukt cannabis, i langt større grad involvert i lovbrudd og mye mer utsatt for vold og mobbing enn andre ungdommer

SITUASJONEN I ØKSNES SAMMENLIGNET MED LANDET FORØVRIG.

Tall hentet fra ungdata 2018: Øksnes Landet

Tydelig beruset siste året                             24 %               12 %
Cannabis                                                7 %                3 %
Røyker                                                 10 %                2 %
Snus                                                   11 %                4 %
Plaget med depressive symptomer                        19 %               14 %
Fornøyd med egen helse                                 61 %               71 %
Fysiske helseplager                                    18 %               15 %
Utsatt for vold mer enn 1 gang siste år                16 %               11 %
Utsatt for mobbing                                     13 %                8 %
Skjermtid to timer eller mer                           86 %               80 %
Mer enn 1 time på lekser                               29 %               44 %
Skulk siste året                                       32 %               22 %

Det som framkommer i tabellen er i stor grad sammenfallende med de funn forskere sier kjennetegner de ungdommene som har brukt rusmidler.

Det er viktig å få på plass helhetlige planer der det settes forpliktende mål, og det er viktig for å få iverksatt tjenlige og samordnede tiltak.

Det er flere forhold som tilsier at vi må ha helhetlige planer. Forskning viser at bruk av alkohol og narkotika bør ses i sammenheng, blant annet fordi tidlig alkoholdebut øker risikoen for bruk av narkotika. Undersøkelser viser dessuten at blandingsmisbruk av flere rusmidler samtidig er utbredt blant rusmiddelavhengige i Norge.

En annen grunn til at vi må ha helhetlige planer er at personer med samtidig rus -og psykisk lidelse ofte bruker rusmidler på en ødeleggende måte, og de faller lett utenfor behandlingstiltak.

Befolkningsundersøkelser og annen forskning viser at jo mer alvorlig ruslidelsen er, desto høyere er forekomsten av psykiske lidelser, og jo mer alvorlig den psykiske lidelsen er, desto høyere er forekomsten av ruslidelser.

Et tredje forhold som taler til fordel for en helhetlig rusmiddelpolitisk handlingsplan er at mangelfulle eller dårlig målrettete forebyggingstiltak fører til økt behov for oppfølging og rehabilitering av rusmiddelavhengige.

Vi ønsker et strategisk planarbeid innenfor rus – og psykiatrifeltet i Øksnes. Det skal danne grunnlag for det videre arbeid med både lovpålagt planarbeid og annet planarbeid i Øksnes kommune.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 5 år siden.**