Venstres svar til Arne Rui

Foto: Skien Venstre

Tidligere sykehusdirektør Arne Rui hadde for noen uker siden noen utfordrende spørsmål til partiene i Skien før kommunevalget.

Hans første spørsmål var hva som vil være partienes tre viktigste prioriteringer for å bedre de offentlige tjenestene kommunen etter lov har ansvar for å løse. Rui peker her på at kommunen ved lov er pålagt å gi en del sentrale tjenester til innbyggerne, slikt som omsorg for mennesker med hjelpebehov, skole og barnehage og veier. I tillegg engasjerer kommunene seg i mange ting som ikke er direkte lovpålagt.

Det er ikke noe enkelt svar på Ruis første spørsmål. Alle partiene vil jo så mye. For Venstre står det klart for oss at for å ha penger til de viktige tjenestene for befolkningen, må kommunen ha gode inntekter. Overføringene fra staten kan vi gjøre lite med. Men skatteinntektene kan vi påvirke. Det er derfor så viktig at kommunen er en attraktiv kommune for næringslivet. Vi må opparbeide gode næringsarealer, god infrastruktur i form av veier og god framkommelighet er viktig, ryddig og effektiv saksbehandling i kommunen, forutsigbar næringspolitikk. Samtidig må vi være attraktive som bosettingskommune med gode skoler, ingen kø for å få barnehageplass, være måteholdne med kommunale avgifter og eiendomsskatten.

Det er tre hovedsektorer i kommunen. Det er skole og barnehage, omsorg og helse, og bydrift og kultur. Skien Venstre går denne gang til valg på at vi vil vri mer av kommunens inntekter over til oppvekstsektoren. Det er så viktig for morgendagens voksne at man får en god start i livet at vi vil prioritere dette. Det er for eksempel viktig at alle barn, uansett økonomi, må få mulighet til å gå i barnehage og delta på fritidsaktiviteter. Det er viktig at skolen har ressurser til å se og følge opp den enkelte og hindre mobbing. Blant annet ønsker vi en kvinnelig og en mannlig miljøarbeider på hver skole.

For å få til denne prioriteringen av oppvekstsektoren kan det hende at vi må kutte på noen ikke lovpålagte tjenester. Og det gjelder for Skien kommune, som ikke er noen rik kommune, å være nøysom med de midler man har. Ekstravaganser og sløsing må unngås. Hvorfor skal en person som frivillig går av fra en lederstilling, og til en lavere stilling, beholde sin gamle lønn? Det må også vurderes om det samlede beløpet til politisk godtgjøring er for høyt, eller om dette bør reduseres.

Arne Rui spør også om hva som er det viktigste partiene vil gjøre for å bedre eldreomsorgen, bortsett fra å bygge nytt sykehjem. Det viktigste vi kan gjøre i eldreomsorgen er å arbeide forebyggende, slik at folk beholder mer av funksjonsevnene sine når en blir eldre. Det må være opptrening ved avlastningsopphold, folk over en viss alder må få tilbud om å delta i aktivitet, hjemmetjenestene må hele tiden passe på ikke å overta oppgaver den hjelpetrengende kan gjøre selv, heller veilede til egenaktivitet. Kommunen må hjelpe til at alle kan bo hjemme så lenge man ønsker. Og det må utvikles varierte boformer. Kanskje må det bygges et nytt sykehjem. Og kanskje bør det innhentes anbud fra privat drift av dette. Litt konkurranse er som regel av det gode. Venstre har tro på at oppgaver kan løses både av det offentlige og private. I dagens situasjon, hvor det mangler institusjonsplasser, må det prioriteres å utvide et eller flere av de eksisterende sykehjemmene med noen plasser. Dette framfor å redusere antallet rom ved at det absolutt må være bad/toalett til hvert enkelt rom.

Hvis jeg skulle bli pleietrengende og utrygg, tror jeg det vil være viktigere å få en plass, enn om det er bad og toalett til hvert rom. Selv om dette står nok i en viss motsetning til hva jeg tidligere har sagt, at jeg vil heller bli trillet ut i bysentrum, dvs. fra det nye sykehjemmet som skal bygges i Kverndalen, enn på en grønn plen i periferien. For på det nye sykehjemmet vil det utvilsomt bli bad/toalett til hvert rom.

Arne Rui spør også om hvilke initiativ partiene vil ta for å bedre integrasjonspolitikken. Dette er et vanskelig område å finne gode virkemidler på. Det er viktig at kommunen har en godt fungerende etat for å ta seg av flyktninger. Språkopplæringen må være god og kommunen selv må åpne seg for praksisplasser og lærlingplasser, og å ansette folk også med «hull» i CV-en. På Gulset må det gjøres grep for å hindre at barneskolene blir delt etter etnisitet og farge. Kanskje bør hele Gulset være en skolekrets, og dele skolene inn i en skole for 1–4 og en for 5–7.

Arne Rui spør også om hva partiene vil gjøre med hullete kommunale veier, og viser til at etterslepet på veivedlikehold er stort. Her er jeg redd Venstre ikke kan love Arne Rui det aller beste. Vi skal selvfølgelig sette av midler til planlagt rutinemessig vedlikehold, og holde et forsvarlig nivå. Og vi mener at trygge skoleveier, fjerning av flaskehalser, bygge kollektivfelt etc. er viktig. Men at veiene skal være strøkne kan vi ikke love. Jeg for min del synes egentlig ikke veiene i Skien er spesielt dårlige, verken når jeg kjører bil eller sykler. Etter Venstres mening er det like viktig å vedlikeholde sykkelveiene og bygge nye atskilte sykkelbaner.

Godt valg, Arne Rui.

Gustav Søvde

Venstres 1.-kandidat i Skien ved kommunevalget