Næringsforeningen må svare for seg

Buskerudbypakke 2
Buskerudbypakke 2, Foto: Buskerudbyen

For noen uker siden gikk Næringsforeningen høyt på banen og fortalte at byens næringsliv ikke ønsket bomring.

Etter at saken ble publisert, har Drammen Venstre bedt om å få se undersøkelsen. Vi har fått spørsmålene, men svarene har vi ikke fått innsyn i. Det kan selvsagt hende det er en forglemmelse, men spesielt tillitsvekkende er det ikke – hverken for Næringsforeningen eller undersøkelsen.

Næringsforeningen er en mektig aktør i Drammen. Man lytter til Næringsforeningen og forventer at undersøkelser de gjennomfører er seriøse og etterprøvbare. Det må være et minstekrav at undersøkelser som ligger til grunn for påstander i mediene blir publisert, slik at andre kan vurdere grunnlaget for påstandene.

Så lenge Næringsforeningen ikke gir ut grunnlaget for påstandene er det ikke mulig å ha en saklig, informert diskusjon om et viktig tema. Er det ikke det man ønsker?

Hvem som svarer har betydning

Det er særlig interessant hvilke medlemmer som svarte, hvilken bransje de tilhører og hvor i nedslagsfeltet til Næringsforeningen de holder til. Foreningen har medlemmer i Lier, Sande og Øvre Eiker i tillegg til Svelvik, Nedre Eiker og Drammen. At trafikktettheten i Drammen ikke er et problem for en som driver dagligvarehandel i Sande er jo ikke overraskende. Men hvordan opplever en bedrift som er avhengig av transport i løpet av dagen trafikken?

Blant spørsmålene som ble stilt i Næringsforeningens undersøkelse, handler ikke ett eneste av dem om fremtiden. Samtlige spørsmål dreier seg om nåtiden – som for mange er krevende, men ifølge Næringsforeningen ikke kritisk.

Men hvordan ser næringslivet på morgendagens utfordringer? Hvordan ser næringslivet på utsiktene til en kraftig vekst i antall biler på veiene de nærmeste tiårene? Det er dette Næringsforeningen burde stilt medlemmene sine spørsmål om. Og det er disse utfordringene Buskerudbypakke 2 var ment å løse. Hvordan skal vi få bedre luft, sunnere lokalsamfunn og en lokaltrafikk som ikke er livsfarlig?

Faktisk mindretall mot bompenger

La oss se litt på tallene vi faktisk har fra undersøkelsen til næringsforeningen. Undersøkelsen ble sendt til ca. 1000 bedrifter. Av disse svarte 26%. Dette blir av foreningens styreleder tolket som «veldig stort engasjement». Virkelig? Av de som svarte var det over halvparten som enten var forbompenger eller ikke hadde gjort seg opp en mening. Det er altså et mindretall av de som svarte som er imot bommer og det er ikke mer enn 12% av medlemsmassen til næringsforeningen som på direkte spørsmål har sagt at de er mot bommer. Næringsforeningens styreleder slår fast at det er «liten tvil om» motstanden. Er det en ting man kan si om undersøkelsen, så er det det motsatte. Det er stor tvil.

Det kan virke som at Næringsforeningen ønsket å få en konklusjon om at næringslivet i drammensregionen er imot bommer. Og at de hadde hastverk med å få dette ut. Men hvorfor skulle de ønske det? Har ikke Næringsforeningen tro på næringslivets evne til å omstille seg? Har ikke foreningen tro på at medlemmene deres ønsker å bidra til en positiv utvikling i Drammen? Venstre mener dette er å nedvurdere næringslivet.

Onsdag 5. juni arrangerte Byen Vår Drammen og DNB konferansen Handel og Byliv, med lokale og nasjonale innledere. Eksempelvis viste Oslo handelstandsforening til at det går bra for handelsnæringen i Oslo sentrum – til tross for bortfall av parkeringsplasser og etablering av bomring. I 2018 hadde butikkhandelen i Oslo sentrum en vekst på 2,1 prosent. Dystre prognoser om butikkdød i sentrum har ikke slått til.

Fremtiden har mindre bil

Den store utfordringen, kunne alle konferansedeltakerne fortelle oss, var å tilpasse næringslivet og handelsstanden til fremtiden. Og fremtiden har mindre bil, mer opplevelser og mye større krav til kundeoppfølging. De som stritter imot – de vil tape.

Venstre har stor tro på bedrifter som en viktig del av løsningen – som avgjørende for en god byutvikling i Drammen.

Næringsforeningen publiserte resultatene av en undersøkelse med lav svarfrekvens, tendensiøs spørsmålsstilling og svakt metodisk grunnlag noen dager før Nedre Eikers kommunestyre vraket Buskerudbypakke 2, uten samtidig å dokumentere svarene eller problematisere undersøkelsens informasjonsverdi. Næringsforeningen har spilt et høyt spill. Nå må de svare for seg.


Skrevet av Eidi Ann Hansen, gruppelder, og Anders Wengen, ordførerkandidat til valget i 2019.

Først publisert i Drammens Tidende 14.6.19