Leder i Skien Venstre, Lars Martin Borlaug, er sterkt kritisk til vedtaket i Teknisk hovedutvalg om å si nei til etablering av Rema 1000 på Strømdalsjordet

Privat

På tide å vifte med pekefingeren

Det virker smått absurd at det fins et flertall i teknisk utvalg i Skien som ikke liker konkurranse.

Det er en klype-seg-i-armen opplevelse å bivåne butikknekt for å beskytte en annen butikk. Det er å danne et politisk beskyttet monopol. Hvem er det som gjør slikt?

Venstres representant i Teknisk Utvalg, Atle Rui, traff hodet på spikeren etter møtet. Da sa han til Telemarksavisa: «Selvfølgelig skal Rema få etablere seg på Strømdaljordet. Alle som sier noe annet er proteksjonister eller driver valgkamp.»

Dette er to svært dårlige grunner til å gi et avslag. Oppsiktsvekkende dårlige grunner. Det er ingen politisk oppgave å beskytte en næringsdrivende mot en annen. Tvert i mot. Det er en politisk oppgave å legge til rette for konkurranse.

At Arbeiderpartiet stiller seg i opposisjon til markedet er ikke overraskende. Etter at Jonas Gahr Støre tok over partiet, har de stått i stadig i sterkere kontrast til private markedsaktører.

At et næringslivsparti som Høyre derimot velger å gå mot konkurranse i dagligvarebransjen på Gulset, er mildt sagt overraskende. Sjokkerende, faktisk. Det må svi i partiets sjel.

Dette vedtaket viser, med all tydelighet, at det er et sterkt behov for sosialliberale krefter i Skien. Når konservative ideer tar overhånd, kommer man fram til slike illiberale løsninger.

Det er trist. Det er trist fordi det er gjennom konkurranse man blir tvunget til å utvikle seg; skape bedre produkter og tjenester. Klarer man ikke det, tar noen andre over markedet ditt. Også Gulsetsenteret trenger konkurranse. Selv Gulsetsenteret trenger utvikling.

Utrolig nok viser denne saken at det også er på sin plass å minne om at det ikke er politikeres oppgave å regne på bedrifters lønnsomhet eller avkastning på investeringer.

Ei heller skal de legge seg opp i deres forretningsstrategier. Det er bedriftenes jobb. Det er deres risikovurdering som skal ligge til grunn, ikke politikernes.

Nå er det faktisk på sin plass å vifte med pekefingeren. Dette går faktisk ikke an. Vi lever med et markedsøkonomisk system, ikke med planøkonomi.

Dette betyr selvsagt ikke at det alltid er slik at politikere skal si ja til alle som ønsker å etablere seg. Det kan være mange gode grunner til å gi avslag til bedrifter og butikker. Et ønske om å verne en butikk mot konkurranse er derimot ikke en god grunn.

Lars Martin Borlaug

leder Skien Venstre