Indre Østfold kommune sier nei til landbasert vind-industri i utmarka

NVEs temakart landbasert vindkraft Østfold , Foto: NVE temakart - skjermdump

Fellesnemnda for Indre Østfold kommune valgte tirsdag 18.06.19 enstemmig å støtte opp om Eidsberg kommunes sterke høringssvar til NVEs plan for landbasert vindkraft.

Takk til flotte medpolitikere fra alle partier som med tydelig stemme sier at vi ønsker å spare norsk utmark fra vind-industri-utbygging!

 

Forlaget ble fremmet i Fellesnemnda av Ingunn Herstad Hensel (V)

Sak 57/19 – Fellesnemnda Indre Østfold 2020 – NVE – høring landbasert vindkraft

NVEs plan for landbasert vindkraft tar utgangspunkt i at man skal ha landbasert vindkraft i Norge i stor skala – den tar ikke utgangspunkt i naturens behov for vern mot industri-interesser. Utganspunktet for planen er derfor det motsatte av hva man skulle ønske.

Modernisering av eksisterende norsk vannkraftproduksjon vil gi større utbytte, enn utbygging av landbasert vindkraft. Vannkraft kan lagres og døgnreguleres etter markedets behov.

I Danmark har man nå en plan for nedbygging av landbasert vindkraft.

Landbasert vind-industri gir store negative konsekvenser for artsmangfold, utmarksressurser, friluftsinteresser, landskapsvern, støy og andre hensynfaktorer. Videre konsesjoner for landbasert vind-industri i norsk natur bør ikke gis. Norsk utmark bør vernes fra videre utbygging av landbasert vind-industri.

Det anbefales at Regjeringen utarbeider en overordnet klima- og energi-strategi med kartlegging av nasjonale og internasjonale behov for ren fornybar energi, vurderinger knyttet til muligheter i havbasert vindkraft-produksjon, energi-effektiviseringstiltak og insentiver, tilskuddsordninger knyttet til modernisering av vannkraft, mv. Hensynet til naturen og artsmangfold må være sentralt og grunnleggende i arbeidet med slik strategi.

Forslag til vedtak:

  1. Indre Østfold kommune ser med sterk bekymring på en nasjonal ramme for landbasert vindkraft i Norge som beslaglegger store naturområder, legger til rette for store irreversible inngrep i naturen, og legger opp til sterke interessekonflikter i norsk utmark. Utgangspunktet for planen burde vært hensynet til naturen og artsmangfoldet.
  1. Norsk utmark må vernes fra videre utbygging av landbasert vind-industri.
  1. Lokaliseringen av aktuelle områder som er foreslått som egnet for vindkraft i Eidsberg kommune er i konflikt med eksisterende planverk der området er fremhevet som et viktig friluftsområde. Indre Østfold kommune mener derfor at foreslått areal for vindkraft i Eidsberg kommune må tas ut av planforslaget. (Som rådmannens punkt 2). Orienterings- og friluftslivets Flaggtreff innsats gjennom femti år for tilrettelegging av friluftslivet i Trømborgfjella er kjent langt ut over Eidsbergs grenser. Ikke noen friluftsområder i Østfold har så stor tetthet av merkede skiløyper og turstier. Eget turkart for Fjella er utviklet i samarbeid med organisasjoner i Rakkestad og Marker. Løypenettet og turtilbud vil bli rasert og ødelagt for alltid med utvikling av veier, vindturbiner, riggplasser og grøfting av myrer ved en utbygging.
  1. Lokaliseringen av aktuelle områder som er foreslått som egnet for vindkraft i Østfold er i konflikt med sone for etablering av truede og nært truede arter, inklusive fiskeørn, vandrefalk, og rovvilt. Indre Østfold kommune mener derfor at alt foreslått areal for vindkraft i Østfold må tas ut av planforslaget. Dette er i tråd med Miljødirektoratets anbefaling. (Ref side 194 høringsdokumentet). Naturinteressene er grundig dokumentert gjennom flere titalls år med systematiske studier og overvåkning av fuglelivet i Trømborgfjella. Taksering og observasjon av bestandsutviklingen av skogsfugl (storfugl og orrfugl) startet i 1985 fra fylkesmannen, fylkeskommunen og Eidsberg kommune. Dette foregår den dag i dag. I Trømborgfjella inngår 6 tiurleiker og 2 leirplasser for orrfugl. Området har en skogsfugltetthet blandt de høyeste i Norge. Vindkraftanlegg hører ikke hjemme i slik natur.
  1. Det er ikke gjort grundig kartlegging av artsmangfold i sonen som ansees som egnet for vindkraft i Østfold. Grundig kartlegging av mose, lavarter, insekter, fugler, småvilt og storvilt må gjennomføres.
  1. Lokaliseringen av aktuelle områder som er foreslått som egnet for vindkraft i Østfold er i konflikt med kjente ruter for trekkfugl og våtmarksområder i tilknytning til disse. Dette gjelder blant annet artene hegre, stork, traner, grågås, innlands-skarv, mfl. Indre Østfold kommune mener derfor at alt foreslått areal for vindkraft i Østfold må tas ut av planforslaget.
  1. Lokaliseringen av aktuelle områder som er foreslått som egnet for vindkraft i Østfold er i konflikt med friluftsinteresser og jordbruk i tett befolkede områder. Indre Østfold kommune mener derfor at alt foreslått areal for vindkraft i Østfold må tas ut av planforslaget.
  1. Lokaliseringen av aktuelle områder som er foreslått som egnet for vindkraft i Østfold er i konflikt med hensynet til støypåvirkning. En grundig kartlegging av støy og infrastøy – og konsekvenser for befolkningens helse og artsmangfoldet i området mangler.

Ingunn Herstad Hensel (V)

 

Her finner du saksfremmelegget https://innsyn.askim.kommune.no/wfdocument.ashx?journalpostid=2019013938&dokid=1570468&versjon=1&variant=A&

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 5 år siden.**