Larvik – kunstnerbyen

Ingrid Strümke, 4. kandidat for Larvik Venstre , Foto: Karin Frøyd

Kjært barn har mange navn. Vi ser jo at Larvik også har fått en del titler i løpet av tiden. Noen mer treffende enn andre. Men en betegnelse mangler etter mitt syn: Larvik – kunstnerbyen!

Det lever et stort antall kreative mennesker i Larvik. Det fleste jobber iherdig med sin kunst og prøver å etablere et navn. De færreste klarer å leve kun av sin virksomhet. Vi finner fotografer, billed-, tekstil– og keramikk-kunstnere for å nevne noen. Det de bidrar med er viktig for byen også utover det å være en kulturell og kunstnerisk ressurs. Hvert år sørger de for en strøm av besøkende og tilreisende når det arrangeres markeder og eventer som for eksempel påskeutstillingen i Stavern. Dette fører til liv og omsetning på disse stedene, gir en positiv omtale og øker statusen av byen vår.

Derfor mener jeg at det bare er rett og rimelig hvis kommunen støtter opp under disse kreative menneskene ved å ta aktive valg og velge disse ved innkjøp.

Ingrid Strümke

I dagens kommunale innkjøpsordningen for kultur og utsmykking finnes det ingen retningslinjer for innkjøp under kr 100.000. Det blir ikke nevnt noe om å støtte det lokale kunstnermiljøet når det gjelder innkjøp til en verdi over kr 100.000 heller!

Jeg synes det hadde vært ønskelig hvis kommunen ble bedre på støttende tiltak for kunstnere.

På lik linje med andre enmannsforetak har de mange ganger vanskelig økonomi før de har fått et kjent navn, for i tillegg til å være små, produserer de noe som man ikke kjøper hver dag. Videre kan det gå lenge mellom ferdigstilling av hvert verk. Så her kan hvert kjøp bety forskjellen mellom å klare å leve på sin næring eller ikke.

Med tanke på dette og betydningen kunstnere har for byen er det viktig at kommunen i sine innkjøp støtter denne gruppen.

Hadde det ikke vært bra hvis:

  • Alle kommunale innkjøp av kunst under kr 100.000 skal gå til lokale kunstnere.
  • Alle kommunale innkjøp av kunst over kr 100.000 skal prioritere lokale kunstnere.

Ingrid Strumke
4. kandidat, Larvik Venstre

Les mer fra Larvik Venstres program