– Bergen skal være en by hvor du kan være den du er og elske den du vil

Per-Arne Larsen åpner Regnbuedagene 2019, Foto: Venstre

Lørdag 1. juni åpnet Regnbuedagene i Bergen. Sosialbyråd Per-Arne Larsen klippet snoren og åpnet begivenhetene ved Litteraturhuset i Bergen. Les talen hans her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Kjære alle sammen!

Det er med stor forventning vi i dag går inn i Regnbuedagene 2019 i Bergen – Norges skeiveste by! På programmet i år er det mye å se frem til av konserter, debatter, folkeliv, underholdning, og ikke minst det store klimakset neste lørdag når tusenvis av glade bergensere skal fylle gatene under den store regnbueparaden. Her er det mye å glede seg til.

Det er et privilegium å få være byråd for mangfoldsfeltet og følgelig homobyråd i Bergen. I min tid som stedfortreder for Erlend Horn som er i pappaperm er Regnbuedagene noe av det jeg har sett mest frem til. Mangfoldet i Bergen gjør byen vår til et mer dynamisk og interessant sted å bo. Disse dagene er et bidrag til det. Arrangement og arbeid ellers i året av ulike organisasjoner som FRI Bergen og Hordaland, Skeiv Verden Vest, Skeiv Ungdom, Forbundet for transpersoner og andre gir også viktige bidrag. I byrådet er vi takknemlige for arbeidet som gjøres for at Bergen skal bli en ennå bedre og tryggere by å bo i for alle.

Bergen skal være en by hvor du kan være den du er og elske den du vil. Punktum. Vi har kommet langt, men vi er fremdeles ikke i mål. Når «homo» er et vanlig skjellsord i bergensskolen må vi jobbe ennå mer både med holdninger (og for så vidt språklig kreativitet, uten at det er det viktigste i denne sammenheng). Jeg er stolt over at bystyret gir støtte til FRI slik at dere kan drive informasjonsarbeid i skolen. Det kan være avgjørende viktig for mange usikre ungdommer som trenger å forstå at følelsene de kjenner på ikke er unormale eller farlige. Takk!

I dag er det på mange måter «mainstream» å være med på Pride. Man kan kanskje si at det i større grad er en nyhetssak om politikere eller andre representanter fra den norske offentligheten tar avstand fra Pride-festivalene og mangfoldet disse står for. Heldigvis er det slik.

Noen vil kanskje si at Pride-festivaler som Regnbuedagene står i fare for å bli ufarlige folkefester. Dette er noe Regnbuedagene selv skal diskutere i debatten: «Har protesten forsvunnet i festen?». Det blir en interessant diskusjon. En ting er i hvert fall sikkert: Gjennomslagene homobevegelsen har oppnådd i Norge siden 1972 er en god begrunnelse for en skikkelig fest. Programmet til Regnbuedagene peker likevel på tidsaktuelle reelle problemer for kjønns- og seksualitetsmangfoldet i Bergen, Norge og ellers i verden.

Homofobi og hatefulle ytringer mot personer som identifiserer seg som LHBTIQ+ er utbredt i 2019 – også i Bergen. Det er svært alvorlig at homofobe uttrykk er så utbredt i brede miljøer og diskusjoner bekjempelse av dette samfunnsproblemet har en viktig plass i programmet til Regnbuedagene. Vi i byrådet vil lytte til råd om hvordan vi kan bekjempe dette i våre tjenester. Vi jobber med forebyggende arbeid i skolen men det tar tid å endre innarbeidede holdninger og språkbruk som er en del av enkelte sitt vokabular.

En annen viktig diskusjon som løftes frem under Regnbuedagene er transpersoner sitt møte med deler av det medisinske hjelpeapparatet i Norge. Enkelte personer som søker medisinsk behandling for å kunne leve i tråd med sin kjønnsidentitet opplever at de ikke får god oppfølging i spesialisthelsetjenesten. Her trengs det opplagt mer kunnskap og bedre tjenester. Jeg håper mange får med seg panelsamtalen på mandag om dette viktige temaet.

I mange land, kanskje til og med de fleste land i verden, er det ikke «mainstream» å delta i Pride. Det er derfor viktig at Regnbuedagene i Bergen også løfter frem den internasjonale dimensjonen ved kampen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Under Regnbuedagene i år skal vi få treffe homoaktivister fra andre land og lære mer om LHBTI-personers rettssituasjon i ulike deler av verden. Byrådet i Bergen mener det er svært viktig å vise solidaritet med skeive i andre land og de modige aktivistene som arrangerer Pride-parader med fare for egen helse og sikkerhet. De siste årene har vi også sett at homofobe ekstreme partier har fått økt oppslutning i vestlige land vi tenker på som gode land å bo i for homofile. Dette er en påminnelse om at kampen for et fritt samfunn for alle ikke er vunnet for alltid, men er noe som må ivaretas. I denne kampen har homobevegelsen og Pride-feiringene en fundamentalt viktig oppgave.

2019 er et jubileumsår for Pridefeiringene verden over. Det er i år 50 år siden det såkalte Stonewall-opprøret. 27. juni 1969 stormet politistyrker homobaren Stonewall Inn i New York. Dette var en kulminasjon av en lang tids konflikt med ordensmyndighetene i byen. I tre dager forsvarte lesber, homser og transer seg mot politiet i det som utviklet seg til å bli rene gatekamper. Opprøret fikk satt kampen mot undertrykkelse av LHBTI-personer skikkelig på dagsorden og året etter samlet LHBTI-personer seg fra hele USA seg i Greenwich Village for å markere årsdagen for Stonewall-opprøret. De fleste holdt innledningsvis en lav profil og var tilskuere til paraden. Litt etter litt ble flere og flere med i paraden med stadig større frimodighet.

Det hele utviklet seg til å bli en marsj med tusenvis av deltakere som tok over gatene på Manhatten. Slik ble den moderne homokampen som markeres med Pride-arrangementer verden over født og slik har også utviklingen vært for Regnbuedagene i Bergen. Stadig flere vil være med i festen og markeringen av mangfold og frihet. Dette skal vi være med å feire i Bergen over de neste dagene. Jeg gleder meg.

Gratulerer med dagen og happy pride!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**