Venstre prioriterer billigere kollektivreiser

Solveig Schytz er Venstres førstekandidat i Viken, foto: Johan Malvik

– Slår inn åpne dører

Under åpningen av MDG sitt landsmøte kom samferdelsbyråd i Oslo, Arild Hermstad (MDG), med nyheten om at byrådet vil la barn som reiser med foreldre reise gratis med kollektivt hele uka, og ikke bare i helgen som i dag. Han inviterer med seg Akershus, men Akershus vedtok å utrede dette allerede i desember 2018.

– Byrådet slår inn åpne dører. Venstre i Akershus har allerede foreslått at familierabatten bør utvides og gjelde hele uka, og fylkestinget i Akershus vedtok å utrede det i 2018. Det er litt spesielt å fremstille dette som en nyhet all den tid både Høyre og Venstre i Oslo gjentatte ganger har foreslått det samme, men blitt nedstemt av byrådet, sier Solveig Schytz som er gruppeleder for Venstre i Akershus og førstekandidat i Viken.

Prioriterer å holde prisene nede

– Det skal være enkelt og billig å reise kollektivt. Venstre prioriterer lave kollektivpriser både i regjering og på fylkestinget, sier Schytz.

Schytz mener byrådens påstand om at regjeringen ikke har bidratt til å holde prisen på kollektivtrafikk nede faller på sin egen urimelighet.

– Regjeringen har blant annet satt ned prisen på månedskort på tog med 20%, og de statlige belønnigsmidlene til kollektivtrafikk i de store byene har økt dramatisk gjennom mange år. Det betyr mye for muligheten til å øke kollektivtrafikken og holde prisene nede, understreker Schytz.

– Vi er opptatt av å holde kollektivprisene nede og vi mener det er særlig viktig å prioritere lave kollektivpriser for barn og unge, og det prioriterer vi høyt, legger hun til.

Det er gjort flere grep de siste årene for å få ned kollektivprisene i Oslo og Akershus. Det største ble gjort i 2011 da dagens takst- og sonesystem ble innført. Siden er også soner slått sammen slik at mange innbyggere har fått enda billigere kollektivreiser. Fra februar i år ble barnebilletten utvidet fra 16 til 18 år, og barn reiser gratis til de er 6 år, mot 4 år tidligere. I sitt møte 2.mai i år vedtok fellesnemnda for nye Viken fylkeskommune enstemmig at barnebilletten utvides til å gjelde til man fyller 20 år.

– Jeg håper virkelig at Oslo vil være med på å utvide barnebilletten med enda to år, sier Schytz.

Vil gripe nye muligheter i Viken

Det pågår et stort arbeid med å samkjøre kollektivsystem og billettsystemer for nye Viken fylke. Fra nyttår blir billettsalg og billettkjøp samordnet, og arbeidet med å utrede et helt nytt takstsystem for hele Viken har startet.

– Når vi nå skal lage et nytt billettsystem og takstsystem for hele Viken så er det tidenes mulighet til å få prisene ned slik at det blir billigere å reise kollektivt i hele Viken. Det er en mulighet som må gripes med begge hender, og Venstre vil prioritere dette, avslutter Schytz.