Klima- og miljøutfordringene kan oppleves overveldende. For mange av de store utfordringene er det et politisk ansvar å følge opp – lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Men vi som innbyggere og forbrukere kan også gi viktige bidrag.
Insektsdøden er en kritisk trussel som vi alle kan bidra til å motvirke. Det er en trussel som rammer hele vårt økosystem. Uten insekter – ingen pollinering av blomster, frukt og bær. Insektene er avgjørende for bl.a. fuglelivet og for amfibier. Nettopp derfor må nasjonale og lokale myndigheter gjøre tiltak – og så er det viktig at vi alle i tillegg bidrar med vårt.
Jeg er glad for et enstemmig kommunestyre vil at Lier kommune skal ta en større rolle lokalt og bidra til økt engasjement rundt biologisk mangfold.
Miljøorganisasjonen Sabima har beskrevet sin drømmekommune hvor man har høy kompetanse på naturmangfold, kartlegger naturen, bevarer artsrike kulturlandskap, bekjemper fremmede arter, bevarer gammelskog, redder myrene, restaurer forringet natur og beskytter vannmiljø.
Tidligere i vår fikk Venstre støtte fra et enstemmig kommunestyre for at Lier kommune skal ta en større rolle lokalt og bidra til økt engasjement rundt biologisk mangfold og gi faglige råd og tips til liungene om hva de selv kan gjøre for å begrense insektsdøden. Det blir færre insekter, færre arter og dramatisk færre individer, men det går an å snu trenden.
Så hva kan hver og en av oss gjøre?
- Vi kan la villbringebærplantene og markblomster få litt ekstra plass i hagen.
- Vi kan passe på å plante bievennlige blomster på balkongen eller i hagen.
- Vi kan lage (eller kjøpe) insektshotell og humlekasser.
- Vi kan la være å sprøyte med gift i hagen fordi mange sprøytemidler inneholder stoffer som bier, humler og andre insekter kan ta skade av. Skal du fjerne mose, så kan du for eksempel like godt bruke eddik.
20. mai er det verdensdagen for bier og 22. mai er den internasjonale dagen for biologisk mangfold. Kanskje bygdas hagesentre i forlengelsen av merkedagene kunne bidra med kunnskap og råd om biologisk mangfold? Råd som å plante frukttrær og blomstrende busker, erstatte gressfrø med blomstereng og anbefale og la gresset gro i stedet for å dytte ferdiggress og tujaer på folk?
De fleste av oss er opptatt av å bidra med vårt i arbeidet for natur og miljø. Mange små bidrag kan i sum gi stor effekt. Lykke til – og gjør det for biene!
(Leserinnlegg på trykk i Lierposten 23. mai 2019)
Tove Hofstad
Ordførerkandidat, Lier Venstre