Kapittel 4: Helse og sosial
Et godt helse- og sosialtilbud er en forutsetning for at byens borgere skal få et godt liv. Den enkelte skal få være sjef i eget liv, og spesielt når man har behov for tjenester. Helsefremmende innsats gjøres mange andre steder enn i helsetjenesten. Frisk luft, bevegelse og deltakelse er viktige helsefaktorer. Venstre vil støtte opp under forskning og utvikling av teknologiske løsninger som kan bidra til flere valgmuligheter for en stadig eldrende befolkning.
Forebygging og primærhelsetjenesten
Forebygging skal ligge til grunn for alt helsearbeid i Bergen. Mangel på medbestemmelse, bevegelse, trygge livsbetingelser og deltakelse kan redusere liv og helse betraktelig. Ikke minst er psykisk uhelse er et folkehelseproblem. Å sikre lavterskel helsehjelp og forebyggingsarbeid i ulike livsfaser og livssituasjoner er en prioritert oppgave.
Venstre vil:
- satse videre på utvikling av innovative helse- og omsorgsløsninger i Alrek helseklynge
- styrke helsestasjonene som kompetansemiljøer
- sikre lavterskel psykisk helsehjelp for alle aldersgrupper, både barn, unge, voksne og eldre
- sikre en god jordmortjeneste som gir mor, far og barn en god start. Også LHBTI-familier skal bli møtt på en god måte.
- evaluere ordningen med driftstilskudd til fysioterapeuter, og prøve ut driftstilskudd for å få flere privatpraksiser blant psykologer og jordmødre
- videreutvikle A-LIS vest som et godt rekrutteringstiltak for nye fastleger
- innføre systematisk screening for fødselsdepresjon av alle nye mødre på helsestasjon
Psykisk helse
Vår psykiske helse blir påvirket av alle aspekter av livet vårt. Derfor er det viktig at vi jobber tverrfaglig mellom de forskjellige byrådsavdelingene for å skape bedre forhold for arbeidet med psykisk helse. Venstre vil styrke samarbeidet mellom de ulike nivåene i behandlingsapparatet, og styrke innsatsen innen barne- og ungdomspsykiatrien.
Venstre vil:
- jobbe for mer tverrfaglig samarbeid om psykisk helse mellom de forskjellige byrådsavdelingene
- bidra til mer «Frisk liv»- arbeid, for eksempel rådgiving og treningstilbud for utsatte grupper
- styrke innsatsen innen barne- og ungdomspsykiatri
Rusomsorg
Det har de siste årene vært en historisk satsing på rusomsorg i Bergen. Dette mener Venstre har vært helt nødvendig, og vi er fortsatt ikke i mål med en sikre at alle rusavhengige får den hjelpen som er best tilpasset deres behov. For Venstre er det ingen motsetning mellom å satse både på skadereduserende tiltak for å sikre liv og verdighet, og hjelpe mennesker ut av rusen.
Siden 2011 har i snitt 33 mennesker dødd av overdose i Bergen hvert år. For Venstre vil det viktigste målet med rusomsorgen alltid være å holde mennesker i live, og sikre grunnleggende verdighet. Vi vil jobbe for at mest mulig av inntaket av rusmidler skjer i mer verdige og tryggere omgivelser i brukerrom.
Det er viktig at det finnes gode lavterskeltilbud i alle deler av byen. I dag er det Mottaks- og Oppfølgingssentre (MO-sentre) på Damsgård, Nesttun, Wergeland og Eidsvåg. Bergen sentrum har stort sett blitt overlatt til ideelle organisasjoner. Venstre mener det trengs et eget MO-senter i sentrum med fokus på arbeid, aktivitet og brukermedvirkning.
For å sørge for at mennesker skal klare å mestre eller komme ut av sin rusavhengighet er det avgjørende at det finnes gode nok botilbud. Det bør derfor prioriteres penger til flere tilrettelagte boliger for rusavhengige, og Venstres mål er at det i løpet av neste periode ikke lenger skal være behov for hospits. Det er viktig at kommunen følger opp med tiltak som styrker bo-evnen og minimerer konflikter med nærmiljøer der dette kan være en utfordring.
For å hindre smittefare, overdosefare og andre helseutfordringer for rusavhengige er det avgjørende at det deles ut nok og riktig brukerutstyr. Rusmiddelbruken er i endring. En del nye rusmidlene har et betydelig skadepotensial som mange brukere ikke har innsikt i. Venstre ønsker at kommunen skal følge godt med i nye rustrender, og satse sterkt på informasjon og forebygging.
Dagens krisesenter har i dag ikke mulighet til å tilby krisetjenester til mennesker i aktiv rus på grunn av byggets egnethet og nærheten til barn i krise. Denne gruppen må få sine rettigheter knyttet til voldsproblematikk i varetatt.
Venstre vil:
- videreføre brukerrom
- redusere åpne russcener ved å bygge opp og hjelpe menneskene i rusmiljøet ut av rusavhengigheten
- opprette et nytt MO-senter med fokus på arbeid, aktivitet og brukermedvirkning i sentrum
- jobbe for at heroinassistert behandling blir en permanent ordning
- prioritere midler til flere tilrettelagte botilbud til rusavhengige, spesielt til de som skrives ut av behandling eller fengsel
- avskaffe bruk av hospits
- styrke arbeids- og aktivitetstilbud som Arna aktiv og ALF m.fl.
- opprette et eget sykehjem- og omsorgstilbud for mennesker i aktiv rus
- sikre et krisesentertilbud til mennesker i aktiv rus
Eldreomsorg
Retten til å bestemme i egen hverdag gjelder uavhengig av alder, og eldre som ønsker og kan bo hjemme med noen tilpasninger i boligen skal ha muligheten til det.
Innen den hjemmebaserte omsorgen er det nå i flere byer under utprøving et system der detaljerte enkeltvedtak blir erstattet med vedtak som blir fattet nærmere pasienten. Venstre er positiv til denne nytenkningen, men det viktigste er at tjenesten har nok kapasitet. Alle må få nødvendig pleie og omsorg når de trenger det. Venstre er positiv til et fleraktørsystem der brukeren kan velge mellom flere tilbydere, kommunale og private.
De som har behov for sykehjem skal være trygg på at de får god hjelp og verdig omsorg. Sykehjem i Bergen skal ha nok akuttplasser slik at mennesker som snarlig trenger sykehjemsplass slipper å stå i kø. Venstre er positiv til å prøve ut modulsykehjem og vi mener at fremtidens sykehjemsbehov bør løses gjennom fleksible løsninger. I fremtiden vil det være et større mangfold av pasienter med ulike livssyn ved sykehjemmene. Venstre mener at alle trossamfunn må få samme adgang til sykehjemmene som Den norske kirke.
Det gjøres i dag for lite for å få tjenestene til å spille på lag med de pårørende, selv om alle ser det som ønskelig. Venstre mener at det her må legges inn prosjektmidler samt lages en egen plan knyttet til dette.
Venstre vil:
- at eldre som trenger hjelp i hverdagen kan bli boende hjemme
- tilby dagsenterplasser for eldre som bor hjemme, men som har stort omsorgsbehov
- sikre nok akuttplasser i eldreomsorgen, gjennom å følge opp vedtatt sykehjemsutbygging, og satse på modulsykehjem
- gi alle trossamfunn samme adgang ved sykehjem i Bergen
- lage en egen pårørendeplan
- arbeide for retten til at tegnspråklige seniorer kan leve i et tegnspråklig omsorg- og botilbud
- åpne for at private aktører kan drifte sykehjemstilbud
Tjenester for personer ved utviklingshemming
Venstre ønsker at Bergen skal være en by for alle. Dette betyr at også personer med utviklingshemming sine behov skal ivaretas på en god måte, samtidig med at man ivaretar verdier som selvbestemmelse og medvirkning. Bolig, arbeid og fritid er viktige arenaer for livskvalitet. Venstre mener at den nåværende plan vedtatt av bystyret må følges opp, slik at man fjerner køene knyttet til bolig og arbeid.
Bostedsløse, helsehjelp for papirløse og tiggere
Bergen skal være en raus og inkluderende by. Alle mennesker skal ha rett på et forsvarlig bo- og helsetilbud uansett bakgrunn. Derfor vil Venstre videreføre avtalen med Kirkens Bymisjon om å tilby sanitær- og overnattingstilbud for bostedsløse og tiggere i Bergen. Kommunen skal også være en samarbeidspartner med frivillige for å sørge for at papirløse innvandrere har grunnleggende og nødvendig helsehjelp, og fortsette å gi tilskudd til dette formålet.
Venstre vil:
- ha sanitær- og overnattingstilbud for bostedsløse og tiggere
- sikre helsehjelp til papirløse innvandrere
- sikre et rettshjelptilbud til denne gruppen, slik at grunnleggende rettigheter oppfylles
Bolig til alle
Alt for mange som har krav på kommunal bolig venter i kø. En stabil og trygg bosituasjon er avgjørende for livsmestring innen så ulike og mangfoldige områder som rusomsorgen, sosialtjenesten, barnevernet, tilbudet til utviklingshemmede, psykisk helse og mange flere.
Boligkøen i Bergen er historisk kort, men fortsatt venter mange på bolig.
Kommunale boliger må ikke konsentreres på samme sted, men spres jevnt ut i hele byen. Steder som i dag har en altfor stor konsentrasjon av kommunale boliger, som for eksempel Løvstakksiden, må avlastes.
Venstre vil:
- etablere varierte og tilpassede boliger for de mest vanskeligstilte
- etablere flere kommunale boliger
- sikre at kommunale boliger er jevnt fordelt i hele byen
- kartlegge hvor mange oppbrudd fra bomiljø barn i kommunale boliger opplever
Barnevern
Alle barn har rett til en trygg oppvekst og god omsorg. Når dette ikke kan sikres av foreldrene og deres nettverk må samfunnet trå til. Barnets beste, barnets deltagelse og barnets perspektiv skal ha hovedfokus i alle barnevernssaker.
For å sikre et mer helhetlig barnevernstilbud vil Venstre at Bergen kommune skal ta hele det offentlige ansvaret for barns oppvekstsvilkår og overtar ansvaret for de oppgavene det statlige barnevernet har i dag. Bergen har et barnevernfaglig miljø som er stort nok til å ivareta hele feltet og unngå at barn lider under dårlig samarbeidsforhold mellom stat og kommune. Det må også gjøres en rekrutteringsinnsats for å få folk til å søke seg til tjenesten og bli der.
Venstre er stolt over at det i 2018 ble bevilget 25 millioner til 26 nye stillinger i barnevernet. Dette vil igjen virke forebyggende på mange plasseringer i fosterhjem eller institusjoner. Det vil fortsatt være behov for å rekruttere flere gode fosterhjem, samt ha et variert tilbud av kompetente institusjoner. Barnevernet må bygge ut et fullgodt etterverntilbud og gjøre samarbeidet med psykiatrien, rushelsetjenesten og politiet mer forpliktende.
For å sørge for at barnekonvensjonens forpliktelser blir godt ivaretatt vil Venstre gå inn for obligatorisk kursing til alle som jobber med barn og unge.
Venstre vil:
- legge barnets beste, deltagelse og perspektiv til grunn i alle barnevernssaker
- overføre alt barnevern i Bergen til Bergen kommune
- at familieråd alltid skal brukes eller ha vært vurdert
- gi barnevernsbarn i Bergen et fullgodt etterverntilbud
- gi obligatorisk kursing i barnekonvensjonens forpliktelser til alle som jobber med barn og unge
- at en likeperson som selv har nedsatt hørsel og tegnspråk som et av to førstespråk skal være med i straksteamet fra det offentlige når det er påvist nedsatt hørsel hos
- bidra til en mer evidensbasert praksis
- arbeide for å sikre veiledning og debriefing til de ansatte som trenger det
Brukerstyrt personlig assistanse (BPA)
Retten til å leve et godt liv der man selv har mulighet til å påvirke sin hverdag er avgjørende for Venstre. Derfor trenger vi gode tjenester for mennesker med psykiske eller fysiske funksjonshemninger, og brukerstyrt personlig assistanse må styrkes.
Venstre vil:
- styrke ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA)
- arbeide for å endre helsetjenesteloven slik at BPA i større grad kan bli en brukerstyrt tjeneste
Flere i jobb og reduksjon av barnefattigdom
Den beste måten å bekjempe barnefattigdom er gjennom å få flest mulig av foreldrene som kan i arbeid og målrettede tiltak som reduserer forskjellene mellom barns tilgang til aktiviteter.
NAV kontorene bør ha ressurser nok til å gi god individuell oppfølging av alle som trenger hjelp til å finne arbeid, blant annet gjennom flere tilpassende kvalifiseringsprogram. NAVs tjenester må også være lett tilgjengelig og forståelig. Derfor bør digitaliseringen av NAV fortsette og det bør tilrettelegges for at NAV-ansatte i større grad kan hjelpe folk der folk er, ikke bare primært på et kontor.
Aktivitetskortet for barn med foreldre på sosialhjelp er et godt tiltak for å sikre alle barn tilgang på idretts og kulturtilbud. Dette bør videreføres og styrkes med flere tilbud.
Aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottagere under 30 år er lovpålagt, og det er viktig at kommunen gjennom de ulike bydelstiltakene Folk i Arbeid (FIA) tilbyr meningsfull aktivitet som setter folk i stand til å finne en jobb og lykkes i den.
Det er samtidig viktig å sikre et verdig sosialhjelpsnivå for dem som av ulike grunner ikke er i jobb. Derfor bør Bergen følge de statlige veiledende satsene for sosialhjelp og holde barnetrygden utenom utmålingen av sosialhjelp.
Venstre vil:
- gjøre NAVs tjenester lettere tilgjengelig for de som trenger dem
- opprette flere tilpassende kvalifiseringsprogram
- videreføre og utvide aktivitetskortet for unge
- følge de statlige veiledende satsene for sosialhjelp og holde barnetrygden utenom utmålingen av sosialhjelpen
- videreføre aktivitetsplikt for friske sosialhjelpsmottakere
Fritt brukervalg
Alle som har behov for det skal sikres praktisk og medisinsk hjelp i hjemmet, men det må fortsatt skilles mellom helsetjenester og praktisk bistand. Slik sikres alle et forsvarlig tilbud. Venstre støtter fritt brukervalg i hjemmetjenesten og hjemmesykepleien, fordi det innebærer at folk kan velge mellom den kommunale leverandøren og ulike private leverandører. Det er viktig at det finnes et privat alternativ til kommunens hjemmetjenester, slik at den enkelte kan velge det tilbudet som vedkommende mener passer best. Mennesker må imidlertid også ha rett til ikke å velge, og alle som ikke vil eller kan velge mellom kommunale eller private hjemmetjenester skal automatisk tildeles hjelp fra den kommunale hjemmetjenesten. Pleietrengende må få bo i sitt eget hjem så lenge de ønsker det og så lenge det er medisinsk forsvarlig.
Bergen kommune har innført en mulighet for å unntaksvis beholde sin kontaktperson hos NAV selv om man flytter til en annen bydel – dersom det har stor betydning å opprettholde gode relasjoner og godt samarbeid rundt en bruker. Bergen Venstre vil sørge for at det informeres bedre om denne muligheten, og at det sikres en god brukermedvirkning for de som er avhengig av omfattende hjelpetjenester.
Venstre vil:
- sikre fritt brukervalg i hjemmetjenesten og hjemmesykepleien
- Videreføre og stryke brukermedvirkningen i valg av NAV kontor
Levekår og områdesatsing
Det er i dag fortsatt store levekårsforskjeller mellom og innad i bydelene i Bergen. Det er et mål at alle barn og unge skal ha de samme mulighetene uansett hvor i byen vår man vokser opp. Derfor vil Venstre vil legge levekårsrapportene til grunn for prioritering av offentlige av midler, samt videreføre områdesatsingen i Solheim Nord, Ytre Arna, Indre Laksevåg, Loddefjord og Olsvik. Andre områder bør vurderes i forbindelse med neste levekårsrapport. Venstre mener at områdesatsing må bety at det jobbes på tvers i offentlige etater.
Venstre vil:
- legge levekårsrapportene til grunn for prioritering av offentlige midler
- videreføre områdesatsingen i ulike deler av byen