I forbindelse med behandling av interpellasjonen jeg fremmet i bystyremøtet 22.november 2017, diskuterte bystyret bruken av arealregnskap som en måte å kartlegge sårbar natur og synliggjøre kommunens arealutnyttelse på. Bystyret ba byrådet vurdere om et arealregnskap kan være et nyttig verktøy å etablere for kommunen.
I forbindelse med Kommuneplanens arealdel (KPA) som nå er lagt fram, nevner byrådet at kommunen er i ferd med å utvikle et slikt arealregnskap.
Kunne byråden fortalt litt mer om dette arbeidet, og hvordan man tenker at arealregnskapet bør tas i bruk?
Svaret fra byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap)
Kartlegging av sårbare naturområder følges opp gjennom videre arbeid med blå-grønt temakart og økologisk grunnkart. Kommunen har allerede en del registreringer av naturtyper, arter mm. som legges til grunn i saker om utbygging. I forslag til ny KPA settes det krav om at konsekvenser for naturmangfold og blågrønne strukturer skal vurderes i alle plan- og byggesaker. Men et arealregnskap i Bergen må inneholde mye mer enn bare dette:
- Miljøstatus for hver enkelt naturtype i kommunen; positiv/negativ trend
- Oversikt over hvor det er behov for restaurering/kompensering for å bevare biologisk mangfold og opprettholde økologisk funksjon
- Oversikt over hvor det er behov for ytterligere kartlegging
- Historisk oversikt over arealendringer
Byrådet har lagt inn tydelige føringer i KPA om arealregnskap og økologisk grunnkart. Et økologisk grunnkart er ikke ett spesifikt kart, men en samling kartlag (dynamisk kart) som gir kunnskap om hvor naturtyper og arter forekommer i landet, og kartlag over miljøvariabler som sier noe om forutsetninger for at naturtyper og arter kan finnes på gitte steder i landet.
- Verktøyet finnes i stor grad hos miljøforvaltningen allerede (f.eks. Naturbase, Vann-nett), vitenskapsmiljøene og ulike sektormyndigheter.
- Summen av disse kartlagene skal sammen utgjøre et økologisk grunnkart for Norge.
Kartlegging etter Naturtyper i Norge (NIN) -metodikken som ble startet opp i 2015 skal inngå i dette økologiske grunnkartet.
Miljødirektoratet har fått oppdraget, og samarbeider med bla. Artsdatabanken. Det er snakk om at det skal presenteres et økologisk grunnkart gjennom Artsdatabanken i 2020, men innholdet er p.t. svært mangelfullt. Her kan Bergen gå foran og registrere våre naturtyper og arter.