– Avtalen vil gi oss en sterkere forpliktelse til å gjennomføre utslippskutt, og større forutsigbarhet for næringslivet, sier Elvestuen til Dagens Næringsliv.
En avtale om felles oppfyllelse av utslippsmålet for 2030 gjør at alle norske utslipp vil dekkes av EUs klimaregelverk. Samtidig står Norge fortsatt fritt til å bestemme hvordan de nødvendige utslippskuttene skal gjennomføres.
Les også: Elvestuen utnevnt til president i FNs miljøforsamling
En avtale vil bety at EU kan straffe Norge dersom klimamålene ikke blir nådd. Dersom EU bestemmer seg for å øke kuttene, må Norge følge med. Og hvis Norge ikke når utslippsmålene, risikerer Norge sanksjoner i form av krav om ekstra utslippskutt.
– En avtale med EU vil være en historisk forsterkning av norsk klimapolitikk. 1,5 gradersrapporten fra FNs klimapanel viser at det haster med å redusere utslipp om vi skal unngå katastrofale klimaendringer. Regjeringen mener at EU bør øke sitt 2030-mål fra 40 prosent utslippskutt til 55 prosent, og vi vil uansett melde inn økte klimaambisjoner for Norge til FN i 2020, sier Elvestuen.
Island blir også med på å formelt binde seg til EU-målene, og har sendt inn forslag til avtale sammen med Norge. Avtalen vil bli underlagt EØS-avtalens vanlige system for overvåking og domstolskontroll.
– Med en avtale med EU forplikter vi oss til å kutte utslipp hvert år fram til 2030. Skal vi nå målene i Parisavtalen, trenger vi mer samarbeid. Med avtalen utvider vi samarbeidet med EU til også å gjelde gjennomføringen av utslippsmålet for 2030, sier Elvestuen.
En avtale med EU vil være en historisk forsterkning av norsk klimapolitikk.
Avtalen vil kunne tre i kraft etter at EU har gitt sin tilslutning og godkjennelse fra Stortinget og Alltinget på Island. Elvestuen håper å kunne legge frem en såkalt samtykkeproposisjon for Stortinget før sommeren.