Her kan du lese Vefsn, Alstahaug og Hattfjelldal Venstres høringsuttalelse
Helgelandssykehuset har valgt å sende den foreløpige rapporten om framtidens Helgelandsykehus ut på høring hos Nordland fylkeskommune, kommunene på Helgeland, Fylkesmannen i Nordland og andre interessenter. Rapporten viser hvilke anbefalinger, perspektiv og overordnede føringer ressursgruppa mener som bør vektlegges for lokalisering og ny struktur for sykehus på Helgeland. Som det fremgår av rapporten har ressursgruppa bygd sitt arbeid på grunnlagsdokumentasjon listet i prosjektplanen og supplerende informasjon innhentet fra Helgelandssykehuset. Vefsn, Alstahaug og Hattfjelldal Venstre har ingen bemerkninger på den eksterne ressursgruppens kompetanse, men kunne ha ønsket en mer balansert sammensetning av ressursgruppa i forhold til alder og kjønn. (6 menn og 2 kvinner i alderen 51-73 år)
Sammendrag
Vefsn, Alstahaug og Hattfjelldal Venstre slutter seg til høringen fra 12 kommuner på Helgeland, Alstahaug, Brønnøy, Dønna, Grane, Hattfjelldal, Herøy, Leirfjord, Sømna, Træna, Vefsn, Vega og Vevelstad. Her kan du lese uttalelsen fra 12 kommuner på Helgeland.
Vefsn, Alstahaug og Hattfjelldal Venstre støtter ressursgruppens konklusjon om ett sykehus på Helgeland, men velger en annen lokalisering. Plassering på strekningen Mosjøen – Sandnessjøen er etter vår slutning det eneste alternativet som kan gi en samlet helgelandsregion et varig kvalitativt godt tilbud og den pasientsikkerheten som befolkningen på Helgeland både har behov for og krav på. Samlet er sykehusene i Mosjøen og Sandnessjøen det største fagmiljøet i regionen og sikrer kontinuitet i etableringsfasen av et nytt Helgelandssykehus. En ny struktur, som skal tjene regionen de neste femti årene, må være fra bunnen av, og gi den samlede befolkningen på Helgeland det beste mulige helsetilbudet.
Den foreløpige rapporten gir inntrykk av at den eksterne ressursgruppens konklusjonen for å bygge ett stort sykehus på Mo i Rana har vært lagt som en premiss fra starten. Derfor gir rapporten et inntrykk av påvirkning fra at hovedadministrasjonen til Helgelandssykehuset er plassert i Rana sykehus. Det er derfor nærliggende å tro at ressursgruppen har bygget sin argumentasjonen rundt en gitt konklusjonen. Dette dokumenteres tydelig med ressursgruppens manglende vektlegging av følgende punkter i rapporten:
- Pasientlekkasjer
- Responstid
- Pasienttransport
- Fødetilbud
- Tilgjengelighet for pårørende
- Samlet kompetanse og fagmiljø i aksen Sandnessjøen/Mosjøen
- Dagens kvalitet og pasientsikkerhet
- Samfunnsøkonomiske perspektiver
- Transportøkonomiske konsekvenser
Det er kritikkverdig at ressursgruppa har gitt feil opplysninger rundt rekruttering på de tre sykehusene.
Det er kritikkverdig at ressursgruppa har gitt feil opplysning om flytilbudet på Helgeland.
Ressursgruppa har utredet flere forhold som taler i Mosjøen og Sandnessjøens favør som ikke er vektlagt som viktige forhold i sin konklusjonen. Vefsn, Alstahaug og Hattfjelldal Venstre anser dette som resultat av ressursgruppas subjektive betraktninger rundt livskvalitet, kvalitet av kommunale tjenester, kultur-og fritidstilbud og nasjonal distriktspolitikk.
Helgelandssykehuset skal befinne seg i en langstrakt region mellom Nordlandssykehuset i nord og Namsos sykehus i sør. Den naturlige plasseringen av sykehuset er på strekningen
Mosjøen-Sandnessjøen.
Et samlet fagmiljø er enige om at
ett sykehus gir det beste tilbudet for pasientene og er det prioriterte alternativet for å utvikle fremtidens fagkompetanse.
Plasseringen på strekningen Mosjøen – Sandnessjøen gir den beste tilgjengelighet for alle pasienter og pårørende og er det beste alternativet ut fra et transportøkonomisk perspektiv samt forutsetninger til en velfungerende
BAS – region (Transport og bo-, arbeids- og serviceområde).
Her kan du lese Vefsn, Alstahaug og Hattfjelldal Venstres høringsuttalelse