En kulturskole for fremtiden

Vi må bygge en kulturskole for fremtiden!

Innlegg om kulturskolen
Av Emma Lind, Venstres representant i kulturstyret

I dag vedtar bystyret å gå i gang med prosjekt ny kulturskole, og det litt før tiden enn planlagt. I tillegg skal vi avgjøre hva slags kulturskole vi ønsker i fremtidens Kr.sand. Skal vi bygge en kulturskole for dagens behov, eller skal vi bygge en kulturskole for fremtiden?

Venstre mener at når bystyret har denne muligheten, må det tenkes langsiktig. Kr.sand som storby har høye ambisjoner for vekst og da må også kulturskolen være med i slike framtidsambisjoner. Et nytt bygg bør ha et 30-50 års perspektiv, og vi vet ikke i dag hva en kulturskole i 2040 skal romme. Alternativ 3 for rom- og funksjonsprogram ivaretar godt dagens kulturskoles behov, mens alternativ 2 gir oss rom for vekst og fleksibilitet.

Alternativ 2 gir også anledning til å samlokalisere deler av fritidskulturlivet i byen. Det vil si, det er anledning å få til viktige synergier mellom barn og voksnes fritidskulturliv. Med alternativ 2 kan vi legge til rette for fast samspill med fritidskulturlivets store ensembler slik at elevenes muligheter for å få en livslang hobby styrkes. Av kulturskolens elever skal 9 av 10 aldri bli profesjonelle, men fritidskulturlivet har derimot plass til de aller fleste. Slik som Samsen er eksperter på å skaffe romkapasitet til band bør den nye kulturskolen på samme måten være åpen for korps, orkester, storband og kor.

Det er viktig å huske at uansett utfall får vi en fantastisk flott ny kulturskole vi kan være stolt av. Men når vi først og fremst har denne anledningen, mener Venstre at en ny kulturskole bør bygges som et «åpent hus» der også fritidsmusikklivet føler at de har en ny hjemmearena, midt i hjerte av byens kulturkvartal. Alternativ 2 er det eneste som ivaretar dette.

I dag har vi faktisk anledning å investere i noe som vil ha betydning for mange i lang tid. Jeg kommer ikke på noen lignende tilfeller der man angrer på å ha tenkt langsiktig og ambisiøst, tvert i mot tror jeg heller det er flere tilfeller der man angrer at man ikke var ambisiøs og fremtidsrettet nok. Det er nå eller aldri.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**