Mangfold i barnehagen

Rune Askeland i bystyret, Foto: Per A. Thorbjørnsen

Nestleder i oppvekststyret Rune Askeland valgte å hylle barnehagens betydning i samfunnet da han holdt innlegg om kvalitetsmeldingen til Stavangerbarnehagen i dag. Samtidig påpekte han viktigheten av et mangfold blant ansatte og uttrykte bekymringen om vår vedtatte satsing på flere menn i barnehagen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Rune Askelands innlegg til bystyret:

Går du forbi en barnehage på dagtid, så ser du barn som leker under påsyn av voksne. En ser barn som bygger slott i sanden, en ser barn som disser og en hører høylytt latter. Ikke ulikt en hvilken som helst lekeplass.
Men, det en vesentlig forskjell. Det ligger noen tanker bak innholdet i en barnehage. Barn blir ikke bare passet på av hyggelige voksne mens foreldrene er på jobb. Barnehagen har noen enormt viktige samfunnsoppgaver. Barna får en veldig god start på resten av livet og den livslange læringen.
Barnehagens plass i samfunnet blir viktigere og viktigere. Alle fremtidens yrker er representert blant barna i barnehagene våre. Drømmenes teater utspiller seg hver dag i Stavangerbarnehagen.
Oppvekststyret var kritisk i sin førstegangsbehandling av kvalitetsmeldingen. Vi savnet først og fremst et større fokus på utfordringsbildet. Vi savnet og en oppfølging av flere satsingsområder, deriblant satsingen på en bedre kjønnsbalanse i barnehagen.
Oppvekststyret vedtok enstemmig 8 punkt for å bedre kjønnsbalansen september 2017. Et av punktene gjaldt prosjektet “lekeressurs” der ungdomsskolegutter får praksis i barnehage. Mange kommuner har høstet gode erfaringer fra dette prosjektet. Drammen har attpåtil ansatt en person for å jobbe med dette.
Jeg spurte i forrige oppvekstmøte om status og fikk følgende svar fra rådmannen:
“Pr. i dag har ingen barnehager meldt interesse for å starte opp et samarbeid med ungdomsskoler rundt utplassering av gutter i barnehagen”
Etter å ha besøkt mange av byens barnehager, så stiller jeg meg undrende til svaret. Er det ingen av de rundt 70 kommunale barnehager som ønsker ungdomsskolegutter i praksis? Det samsvarer ikke i det hele tatt med de samtalene jeg har hatt med styrere og ansatte i mange av våre barnehager.
Undrer meg over hvordan barnehagene har blitt invitert til å bli med på prosjektet. Har en blitt reelt invitert?
Vi ligger langt bak det nasjonale målet om minst 20% menn i barnehagene.
I fremtiden kommer utdanning og helse bli to store sektorer der vi trenger arbeidskraft. Skal vi da kun rekruttere fra et kjønn og importere resten av arbeidskraften vi trenger? Skal menn sitte å se på at roboter tar jobbene deres.
En bedre kjønnsbalanse kommer ikke av seg selv, det har historien vist. Å bryte opp i tradisjonelle kjønnsrollemønster vil gi samfunnet store gevinster. Jeg leste her om dagen om Katherine Switzer, den første kvinnelige maratonløperen som ble fysisk angrepet og forsøkt kastet ut av Boston Maraton i 1967. Sjokkerende, men dessverre ikke utypisk tidsperioden.
Jeg er imponert over kvinnene som måtte kjempe seg inn på det som tradisjonelt var menn sine arenaer. Er mindre imponert over de som satt stille eller motarbeidet dette. Sitter vi stille, så forsterker vi bare det tradisjonelle. Barnehagen og resten av Stavanger kommune er og skal være et attraktivt arbeidssted for et mangfold blant kvinner og menn.
Barnehage, skoler, sykehjem og andre arbeidsplasser trenger et mangfold. Venstre mener at det er viktig at våre barn møter samfunnets mangfold.
Takk ordfører.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**