Det er en internasjonal ekspertgruppe som har vurdert implementeringen av den nye femårige lærerutdanningen i Norge i over et år. Gruppen mener bl.a. at Norge har lykkes i å skape en femårig lærerutdanning av høy kvalitet. Samtidig går søkertallene for 2018 opp på samtlige lærerutdanninger.
Positive
Den finske professoren Auli Toom er en av flere representanter i ekspertgruppen. Overfor Dagsavisen slår han fast at det er uvanlig å se en lærerutdanning som fokuserer så mye på forskning og forskningsbasert utdanning i rammeverket og lærerplanene. Gruppen anbefaler også at praksisen i den femårige masteren utvides til 140 dager. I dag er kravet på 110 dager.
Løfter lærerutdanningen
– Lærerutdanningen er et av de områdene vi har valgt å løfte opp. Det er så viktig at vi lykkes på dette området. En god skole er en skole der barna trives. Alle barn fortjener dyktige lærere, understreker Nybø.
Flere søker lærerutdanning
Samtidig er det historisk høye tall for søkningen til lærerutdanning. Nær en av ti søkere denne våren vil bli lærere.
– Utrolig gode nyheter. Vi trenger flere dyktige lærere som vil gjøre en av samfunnets viktigste oppgaver, sier minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø.
Les også: Jubler for at flere vil bli lærere
Flere fordeler
Kunnskapsdepartementet har også økt insentivene for å bli lærer, ved at man totalt sett kan få nedskrevet inntil 160 000 kroner på studielånet. Rundt 50 000 kroner får alle som kommer seg gjennom lærerutdanninga på normert tid.
– Du får ca. 50 000 kroner til om du har tatt lærerutdanningen for de laveste trinnene, 1. til 7. trinn. Det er på disse trinnene vi trenger flest lærere. Enda mer får du om du velger å bosette deg og jobbe i et av de nordligste fylkene. Vi har gjort en del grep, men vi har en vei å gå. Selv om man ser gode søkertall på lærerutdanningene nå, kan man ikke slappe av riktig enda, mener Nybø.