Bedre innkjøpsrutiner? Ja, takk!

Annamaria Gutierrez (V) i Stavanger bystyre 28. mai 2018, Foto: Stavanger Venstre

Venstre ønsker å avskaffe papirrekvisisjoner og se på om også kommunale foretak kan inkluderes i e-handelsløsningen i Stavanger kommune. Det vil vi for å sikre gode innkjøpsrutiner i hele kommunen og dermed bekjempe svart arbeid. Bedre er alltid et alternativ.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Dette var noen av Venstres hovedpoenger når bystyret i kveld behandlet oppfølgingssak 57/18 om forebygging mot svart arbeid i Stavanger. Annamaria Gutierrez (V) førte ordet for Venstre i saken. Hennes innlegg kan du lese i sin helhet her.

Ordfører,

Først og fremst vil jeg takke Rådmannen og sin stab for de svarene i saken der det blir redegjort for hvordan de følger opp Rogaland revisjonen sine forbedringsforslag og bystyrets behandling av rapporten.

Men la oss bare innse at innsatsen mot svart arbeid er en runddans mellom det offentlige og de useriøse aktørene. Det kunne ha vært fint å slette svart arbeid med et pennestrøk. Dessverre er det ikke slik. I mitt hjemland, Ungarn sier vi at «når en port låses, skal du se etter hull i gjerdet». Tiltakene kommer, kommunen skjerper sine innkjøpsrutiner og strammer sitt regelverk, men useriøse kremmere lærer fort og vil nok finne en ny vei inn. Så ja, innsatsen mot svarte arbeid er et kontinuerlig arbeid. Vi skal ikke tro at vi kan slappe av. Vi ser hvordan innkjøpsrutinene setter kommunens faglige apparat i gang og det er nøkkelen: Kompetente ansatte som kan rutinene og følger dem opp. Enda bedre: Hvis de selv kan bidra til å forbedre rutinene. Tross alt, skal vi bli en smart by, og en kommune som skal satse på innovative anskaffelser.

Ellers er det gledelig å lese at den viktigste innsatsen, nemlig A-krim sin samlokalisering videreutvikles og at det kommer eget A-krim senter hvor alle de statlige deltagerne skal være samlokaliserte vil være på plass senest 01.01.19. Videre er det besluttet å starte en etterretningsorganisasjon hvor de fem statlige etatene har en ansatt hver. Dette vil gjøre arbeidet mer målrettet mot de største kriminelle aktørene.

Venstres kloke partileder, Trine Skei Grande, pleier å si at bedre er alltid et alternativ. Derfor ser Venstre og jeg fram til den kommende saken som skal belyse forskjellene mellom Oslo-modellen og kommunens seriøsitetskrav for så å se hvordan Stavanger kommune kan organisere sin innkjøpspraksis.

I mellomtid så ønsker jeg å fremme et oversendelsesforslag på vegne av Venstre som lyder: «Bystyret ber rådmannen å se på hvordan papirrekvisisjoner kan avskaffes i Stavanger kommune sine kommunale foretak.»

Jo, bedre er alltid et alternativ og når Rådmannen skriver i sine kommentarer at «Det er i hovedsak en god innkjøpspraksis i kommunen, men rådmannen er samtidig opptatt av at hele kommunens anskaffelsesvirksomhet skal være profesjonell og i tråd med relevante lover og forskrifter, uavhengig av anskaffelsens størrelse eller verdi.» Så er det en sannhet med justeringer. Dessverre er kommunale foretak fortsatt ikke integrert i kommunens E-handelsløsning og det bør gjøres noe med.

Takk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**