Energi: Vi må ta hensyn til natur og vannforvaltning

Foto: Lars Peter Østrem

-Satsing på kraftutbygging, vannkraftproduksjon og annen produksjon av fornybar energi har også store implikasjoner for vannforvaltningen som er et av ansvarsområdene til fylkeskommunen, og for forvalting av naturressurser, skriver Solveig Schytz i interpellasjonen som fremmes for fylkestinget i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Som eier av Akershus Energi, forvalter Akershus fylkeskommune store kraftressurser og verdier. Samtidig har Akershus energi gjennom mange år vært en viktig utviklingsaktør innen fornybar energi.

Både kraftutbygginger, vannkraftproduksjon og produksjon av bioenergi kan gå bekostning av naturverdier. Et dagsaktuelt eksempel på dette er utbyggingen av Tolga-vassdraget, der Opplandskraft, hvor Akershus energi eier 25%, har fått konsesjon til å bygge ut Tolga kraftverk med det alternativet som har de største konsekvensene for fisk-, fisketurisme og friluftsliv. I tillegg vil den siste større fossen i Glomma bli utbygd.

Den berørte strekningen er verdenskjent for et unikt harrfiske med en stadig økende mengde tilreisende fiskere. Det er en av de siste stryk- og fossestrekningene i Glomma med en stor og spesiell ferskvannsfauna. Særlig er Eidsfossen unik som en uberørt foss med store gyteområder for harr nedstrøms.

Departementet tok ikke hensyn til høringsuttalelsene fra verken kommune, berørte grunneiere, næringsutøvere, Hedmark Fylkeskommune, Fylkesmannen i Hedmark, Miljødirektoratet eller NVE, i sitt konsesjonsvedtak. De var alle kritiske til planene.

Som eier av energiselskap forvalter vi i Akershus fylkeskommune et stort samfunnsansvar både når det gjelder produksjon av fornybar kraft, utvikling innen fornybar energi og også når det gjelder forvaltning av og vern av naturressurser. Også når disse hensynene kan være i strid med hverandre.

Akershus Venstres forslag til vedtak i fylkestinget i dag:

Fylkesrådmannen legger fram en sak om eierstyring av Akershus energi, herunder Akershus Energis rolle som utviklingsaktør innen fornybar energi, hensyn til vannforvaltning og vektlegging av naturhensyn ved utbygginger.

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**