Bevar Vallagården!

Foto: Rana Fortidsminneforening

Vallagården er et nydelig trehus med stor lokal og regional verneverdi. Bygget er i relativt god stand, og setningsskadene kan utbedres innenfor økonomisk lønnsomme rammer. Dette slås klart fast av Nordland fylkeskommune, som har undersøkt saken for Rana kommune. Å gå inn for rivning av Vallagården slik Ap, H og FrP går inn for vil være en skandale!

Mitt håp er derfor at gode krefter i Arbeiderpartiet skal vinne gjennom, og at partiet skal snu slik som Senterpartiet nå har gjort. Vallagården er en viktig del av historien til Mo, både bygningshistorisk og kulturhistorisk med sin immaterielle kulturarv. Vallagården er et kulturminne for framveksten av Mo som bysamfunn.

Verneplan for Rana ble til med det formål om å bevare Ranas historie og viktigste utviklingstrekk gjennom å synliggjøre dette for kommende generasjoner ved å vise hvilke uttrykk denne utviklingen har fått i bygninger, anlegg og konstruksjoner. Ett av målene med denne verneplanen var at den skulle inneholde et representativt utvalg av objekter som kan dokumentere både historiske perioder, lokal eller regional egenart, og bestemte historiske begivenheter, personhistorie, tro eller tradisjon. Det er ikke et mål at verneplanen skal inneholde «alt» som er fint og gammelt, men derimot gode representanter for alle de ulike verneverdiene.

Et av disse byggene som representerer de verneverdiene verneplanen sikter mot, finnes like i inntil bykjernen av Mo sentrum. Vallagården er en markant bygård som ble bygd 1939-40 og er et av svært få gjenværende førkrigsbygg i Rana. Bygården er etter det man kjenner til den eneste leiegården i tre som fortsatt står intakt, og dette med komplett bakgård. Bygget er autentisk i utrykket og godt bevart, i tillegg er bygården i rimelig god stand. På grunn av dette er Vallagården inkludert som ett av byggene i Verneplanen for Rana.

Argumentene til Ap og Høyre i MPR-utvalget fokuserte ikke på betydningen av bygget, men at det blir feil å tillegge eierne kostnader med å sette bygget i stand. Disse argumentene holder ikke! Jeg har full forståelse for den fortvilte situasjonen eierne av Vallagården har havnet i. Men denne saken handler ikke om hvem som er eiere og hva som er mulig for nåværende eller nye eiere. Saken dreier seg om man fortsatt anser verdien av gården som så viktig at den må bevares. De faglige myndighetene har sagt et klart ja til at verneverdien er så viktig at bygget må vernes og tas vare på.

Mats Hansen

Leder og kommunestyrerepresentant for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**