– Med denne store oppdateringen av åndsverkloven ivaretas kunstnerne på en bedre måte enn tidligere. Det er bra at vi har fått en såpass stor enighet på tvers av partiene. Åndsverkloven er en av de viktigste lovene på kulturfeltet, og målet er at den skal stå seg over tid, sier Venstres representant i familie- og kulturkomitéen, Grunde Almeland.
Sist man foretok en helhetlig gjennomgang av åndsverkloven, var i 1961. Siden da har loven blitt fragmentert og i overkant kompleks. Nå vedtas en moderne og forenklet versjon, hvor et hovedmål har vært å sikre kunstnernes rettigheter og inntekter.
Mange kunstnere er selvstendig næringsdrivende, og med en oppdatert åndsverklov sikrer vi at de kan leve av det de skaper
Lytter til kunstnerne
En samlet komité går inn for å fjerne den omstridte § 71, som handlet om overgang av rettigheter til åndsverk i arbeids- og oppdragsforhold.
– Mange kunstnere var bekymret for at paragrafen ville bety at rettigheter ville blitt overdratt til arbeidsgiver dersom kunstneren var i et ansettelsesforhold, og at opphaveren ville få en dårligere forhandlingsposisjon. Vi har lyttet til kunstnerne og tatt bekymringen deres på alvor ved å fjerne bestemmelsen, samtidig som vi lovfester at kunstneren ikke overdrar mer omfattende rettigheter enn avtalen klart gir uttrykk for, sier Almeland.
Tvisteløsningsordning
For kunstnerne har det også vært viktig å sikre at man får betalt når verk kjøpes og brukes. I tillegg til å lovfeste retten til rimelig vederlag, foreslår familie- og kulturkomitéen også å utrede en tvisteløsningsordning på feltet. Det vil si at kunstnere som mener de har fått urimelig vederlag for verket sitt, har et sted å løfte saken sin.
– Tidligere opplevde mange at det var så dyrt å ta denne type tvister til domstolene at de heller lot være. En tvisteløsningsordning gir lavere terskel enn domstolene, fordi det ikke innebærer så stor økonomisk risiko. Forhåpentligvis vil dette bety at flere kunstnere tør å protestere dersom de tror de har fått for lite betalt, sier Almeland.
Han fortsetter:
– Venstre heier på kunstnerne. Mange kunstnere er selvstendig næringsdrivende, og med en oppdatert åndsverklov sikrer vi at de kan leve av det de skaper. For den enkelte sanger, forfatter eller hvilken som helst annen kunstnerbedrift, vil dette gjøre en forskjell. Det er enklere å forstå hvilke rettigheter man har, og hvilke regler man skal forholde seg til.