Uttalelse fra Venstres landsmøte på Jessheim, 2018
Menneskeverdet er den mest grunnleggende verdien i det norske samfunnet, og Norge er kommet langt i arbeidet for skeives rettigheter. “Homo” er imdlertid blant de vanligste skjellsordene i norske skolegårder, og skeive ungdommer er mer utsatt for mobbing, depresjon, angst, rusproblemer og selvmord enn andre ungdommer.
Barn og unge trenger mer kunnskap om kjønn og seksualitet, om glede, lyst, begjær, grensesetting. Seksualitetsundervisningen i skolen må bedres og lærerutdanningen styrkes. Organisasjoner med fagkunnskap bør inkluderes i seksualitetsundervisningen, men også lærere må ta større eierskap til denne delen av undervisningen.
Norges eneste helsestasjonen for kjønn og seksualitet opplever stor og økt pågang fra hele landet, og dette er viktig kompetanse som trekkes inn både i helsevesenet og i undervisningsøyemed. Tilbudet bør derfor utvides til alle større regionsentre. For å sikre en god nok kjønnsomsorg bør det utvikles nasjonale retningslinjer og etableres bedre dokumentasjon om ulike LHBTI-personers møte med helsetjenestene. Er man født i en kropp som ikke stemmer overens med sin egen kjønnsidentitet, men man ikke definerer seg som mann eller kvinne, er det ofte vanskelig å få behandling.
Å være dobbel minoritet, skeiv og flyktning, i et lite lokalsamfunn med begrenset kompetanse på skeive spørsmål kan by på særlige utfordringer. Derfor bør det tas hensyn til tilgang på relevante miljøer og ekspertise når skeive flyktninger bosettes.
For mange innvandrere er det tabu å snakke om kjønn og seksualitet. Uten tilstrekkelig språk om dette oppstår store utfordringer knyttet til helse og infeksjoner. Det må derfor sikres grunnleggende informasjon om hvordan man unngår smitte, og hvordan man får behandling. Videre må det tilrettelegges for at flyktninger som lever i likekjønnede forhold enklere kan søke familiegjenforening med partner i hjemlandet. Skeive asylsøkere kan være særlig sårbare i ordinære asylmottak. Derfor bør det i større grad benyttes alternativ mottaksplassering der man inntil videre blir bosatt i en kommune i påvente av asylbehandlingen.
Venstre mener at friskoler bidrar til større mangfold i utdanningstilbudet og større valgfrihet for den enkelte elev. Religiøse skoler kan stille krav om bestemt samlivsform til stillinger av forkynnende art. Noen skoler stiller tilsvarende krav for andre stillinger. En slik forskjellsbehandlig kan oppleves diskriminerende, og det er derfor behov for å gjennomgå regelverk og praksis knyttet til friskoleloven og likestillingsloven, slik at vern mot ugrunnet diskriminering sikres. I «Likestillings- og diskrimineringsloven» som kom i 2017 er det enkelte grupper som
er unntatt diskrimineringsvern; aseksuelle, BDSMere og fetisjister.
Venstre mener at alle skeive minoriteter har krav på samme diskrimineringsvern, og at man reviderer loven for å inkludere disse gruppene.
Etter innføringen av felles ekteskapslov har man åpnet opp for andre familieformer, men fortsatt er det mange som ikke kjenner igjen sin egne familiesituasjon offentlige dokumenter. Dette må endres slik at man blant annet slipper å ta ut pappaperm når man er medmor.
Venstre vil:
- Sikre at lover og regler reflekterer de ulike familieformer og måter å få barn på
- Ha en gjennomgang av offentlige dokumenter med sikte på å gjøre de inkluderende i møte med alle familieformer
- Utarbeide en helhetlig strategi for å styrke seksualitetsundervisningen i hele utdanningsløpet
- Vurderer å opprette en stipendiatordning i skeiv historie.
- Sikre mulighet for kurs og undervisning for alle yrkesgrupper som møter spørsmål om kjønn og seksualitet i sin arbeidshverdag
- Gjennomgå regelverk og praksis knyttet til friskoleloven og likestillingsloven, slik at vern mot ugrunnet diskriminering sikres.
- Etablere regionale kompetansesentre for kjønn og seksualitet.
- Utvikle nasjonale retningslinjer for hvordan kjønnshelseomsorgen skal ivaretas.
- Utrede hvordan man best kan desentralisere helsetilbudet for personer som trenger behandling knyttet til kjønnshelsespørsmål
- Ingen skal nektes behandling på Rikshospitalet fordi de har vært i privat eller annet offentlig behandlingstilbud tidligere.
- Senke kravene for kjønnskorrigerende kirurgi
- Sikre raskt behandlingstilbud for unge som er født i feil kropp
- Innføre en tredje kjønnskategori.
- Opprette flere lavterskeltilbud for helsehjelp om kjønn og seksualitet.
- Sikre at det undervises i tema om kjønn og seksualitet i introduksjonsprogrammet på en måte som tar forbehold om kulturelle og språklige utfordringer. En løsning er å bruke undervisere med samme kulturbakgrunn som de som undervises.
- Ta hensyn til kompetanse på kjønn og seksualitet når skeive flyktninger bosettes.
- I større grad benytte alternativ mottaksplassering for skeive asylsøkere
- Sikre mulighet for flyktninger som lever i likekjønnede forhold å kunne søke familiegjenforening, blant annet ved å fjerne krav om samboerkontrakt eller ekteskapsbevis.
- At LHBTI-personer skal prioriteres sammen med andre prioriterte grupper ved uttak av FNs kvoteflyktninger.
Revidere «Likestillings- og diskrimineringsloven» og inkludere alle skeive minoriteter.