Mer bærekraftig bioenergi, flere grønne arbeidsplasser

Foto. Lars Peter Østrem/Akershus Venstre

Bioenergi kan erstatte mer av den fossile energien og kutte klimagassutslipp, sa Solveig Schytz fra talerstolen på Venstres landsmøte i dag. Les talen hennes her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Ordstyrere, gode landsmøte

For ei uke siden la riksrevisjonen fram en ny rapport om norske myndigheters satsing på bioenergi. Den viser at til tross for at stortinget for ti år siden vedtok ambisiøse mål for økt produksjon og bruk av bioenergi så har det skjedd lite. Det betyr tapte muligheter både til å kutte klimagassutslipp og til å skape nye arbeidsplasser i hele landet.

Å satse på bioenergi handler om å utnytte og ikke minst utvikle vår beste kilde til erstatning av oljen. Bioenergi kan produseres av alt fra planter til kloakk og er en hjørnestein i sirkulærøkonomien. Den kan vi redusere klimagassutslipp, styrke energiforsyninga, utnytte biomasse som i dag slipper ut klimagasser og bidra til grønn næringsutvikling, kort sagt grønt skifte!

Jeg håper at Venstre og regjeringen tar tak i anbefalingene som riksrevisjonen kommer med, at vi sørger for at de ulike departementene jobber sammen for å nå målene og at vi kan bidra til økt forutsigbarhet for næringsaktører og brukere.

Og jeg håper at Ola Elvestuen tar ledelsen i dette arbeidet, for vi må sikre at økt bruk at bioenergi ikke går ut over sårbare naturverdier. Bruk av skog til bioenergi må være basert på en bærekraftig arealpolitikk, og må ikke komme i konflikt med artsmangfoldet!

Og vi må uansett plukke de lavthengende fruktene først: Biogass fra kloakkslam, fra matavfall, fra landbruksavfall. Gårsdagens miljøproblem må gjøres om til biogass, som kan fylles på bussen eller traileren som erstatning for LNG, eller omdannes til hydrogen-gass og aller helst erstatte fossile hydrokarboner i produksjon av plast.

Innblandingskrav for biodiesel var modig, og har bidratt til å skape et marked og økt investeringsvilje og produksjon. Nå er det på tide å foreslå innblandingskrav for biogass og vurdere tilpasning av avgiftsnivået slik at biogass blir enda mer konkurransedyktig på pris.

Jeg gleder meg til vi får se Ola Elvestuen, Iselin Nybø, Torbjørn Røe Isaksen, Jon Georg Dale og Terje Søviknes sammen legge fram en felles strategi for en økt bærekraftig produksjon av bioenergi. Med mer satsing på forskning og utvikling, med gode næringspolitiske virkemidler for både industri, skogbruk og landbruk, med en utnytting av biomasseressursene våre som både ivaretar artsmangfold og som gjør at bioenergi kan erstatte mer av den fossile energien og kutte klimagassutslipp.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**