Oslo Venstre vil begrense rentefradraget og sette ned personskatten

(Foto: Dreamstime.com)

Oslo Venstre mener tiden nå er inne for å begrense hvor mye enkeltpersoner kan motta i rentefradrag. I første omgang vil vi sette et tak på rentefradraget. Vi vil også utrede en full utfasing av rentefradraget til privatpersoner. Et høyere grunnfradrag i personskatten vil være en mer effektiv skatteform og vil virke utjevnende.

Rentefradraget øker risikoen for finansiell ustabilitet, og gir størst skattefordeler til de som gjerne har størst boligformue. Når det blir billigere å betjene lånet, drives kredittveksten og boligprisene høyere. Det gjør norske husholdninger mer sårbare for endringer i privatøkonomien og i finansmarkedene. I tillegg er det de som har tatt opp størst lån, og som gjerne har høyest egenkapital og inntekt, som i størst grad drar nytte av rentefradraget. Dagens rentefradrag gir dermed størst skattefordel til de med relativt god råd. Samtidig blir det vanskeligere å komme inn på boligmarkedet for førstegangskjøpere, når boligprisene presses høyere.

Et tak på rentefradraget til enkeltpersoner vil virke utjevnende og redusere risikoen for husholdningene. Finansdepartementet og Finsanstilsynet har de siste årene satt i verk tiltak for å begrense det private låneopptaket. Dette har vært nødvendige og effektive tiltak. Samtidig har det blitt vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet. Et tak på rentefradraget vil skjerme de som har tatt opp moderate lån, og legge en demper på boligprisveksten. På samme tid vil et økt grunnfradrag på personskatten gjøre at det lønner seg mer å jobbe.

På sikt vil Oslo Venstre vurdere å fase ut rentefradraget. Dette forutsetter at konsekvensene for ulike grupper av låntakere er godt vurdert.

Oslo Venstre vil:

  • Sette et tak på rentefradraget til privatpersoner
  • Utrede en utfasing av rentefradraget til privatpersoner
  • Øke grunnfradraget i personskatten tilsvarende

Uttalelse vedtatt på Oslo Venstres hovedstyremøte 15. mars 2018, forslag til Venstres landsmøte 2018.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**