Uttalelse fra Venstres landsstyremøte, 18. mars 2018.
Internasjonal forskning viser at det lave antallet kvinner i fengsler sammenlignet med menn ofte fører til at fengselsadministrasjon og fengsler blir organisert basert på behovene til mannlige innsatte. Dette gjenspeiles blant annet i fengselsarkitektur, sikkerhet, tilgjengelige aktiviteter og helsetilbud. I tillegg kommer mange av kvinnene i fengsler i enda større grad enn menn fra svakere samfunnslag. De har oftere blitt utsatt for overgrep som barn, har ubehandlede psykiske lidelser og problemer med rus.
Forskjeller i soningsforhold
Sivilombudsmannens forebyggingsenhet gjennomførte i perioden 2014–2016 besøk av14 fengsler, alle med høyere sikkerhetsnivå. Av disse var to kvinnefengsler og seks fengsler der kvinner kan sone sammen med menn, såkalte blandede fengsler.
Vensgtretema: Straff og fengsel
Forebyggingsenheten så blant annet på soningsforhold og avdekket en rekke forhold som setter kvinner i en dårligere situasjon enn menn, og som er i strid med internasjonale normer på området.
Sivilombudsmannens funn viser samlet sett at kvinner i dag har et dårligere soningstilbud enn menn på en rekke områder.
Venstre vil:
- Sikre kvinner som soner i fengsel lik tilgang på uteområder og likt tilbud om fysisk aktivitet som det menn har.
- Sikre lik tilgang til reell arbeidstrening.
- Sikre helsetjenester som er tilpasset kvinnelige innsatte.
- Styrke psykisk helsevern for kvinner i fengsel, og sikre likt tilbud om rusmestring.
- Iverksette tiltak som beskytter kvinner i blandede fengsler mot uønsket oppmerksomhet eller seksuell trakassering fra mannlige innsatte.
- Sikre at kvinner som ikke ønsker det skal slippe å sone i blandede fengsler.