Denne uken ble det kjent at Færder kommune vurderer å stenge flere avdelinger i den nyåpnede kommunale barnehagen på Lindhøy. Dette fordi antallet søkere som har rett til barnehageplass fra høsten viser seg å være lavere enn kapasiteten. Det er for få søkere til å fylle barnehagene på Tjøme.
Dette samtidig som det er for få plasser på Nøtterøy, ut fra antall søkere. Men kommunen ønsker ikke å tilby disse barna plass der det er kapasitet. Dette fordi de kalkulerer med at flere ikke tar imot tilbudet om en slik plass.
Administrasjonen mener det ikke vil være rett å tilby barnehageplass i den nye kommunale barnehagen, til barn bosatt på Nøtterøy, med mindre de ønsker dette selv. Dette selv om de gjorde det nettopp slik da det åpnet en overdimensjonert privat barnehage på Nøtterøy for en tid tilbake. Venstre ønsker ikke å tvinge noen til å ta imot et tilbud de ikke ønsker. Derfor bør vi tidlig kartlegge hvilket tilbud innbyggerens faktisk ønsker seg. Dette gjelder både med tanke på infrastruktur og tjenestetilbud.
Likebehandling av barnehager
Det har vært et uttalt mål at private og offentlig eide barnehager skulle likebehandles. Men til nå, har det bare gått ut over de kommunale plassene, når det har vært behov for reduksjon, etter at kommunen har tillatt overetablering. Rådmannen vil altså nok en gang stenge avdelinger i kommunale barnehager. Slik tilpasses dermed tilbudet til behovet for plasser ved å stenge avdelinger i nyåpnede Lindhøy barnehage.
Er det dette vi vil? Var det da fremtidsrettet eller å sløse med fellesskapets midler å bygge ut en stor barnehage på Tjøme? Var det å bygge en ny stor barnehage, like før kommunesammenslåingen, et strategisk valg, for å være rustet for en fremtidig vekst i barnetallet i på øyene? En topp moderne barnehage skulle jo være trekkplaster for å lokke flere barnefamilier.
Dette er ikke en kritikk mot de private driverene i kommunen. Undersøkelser på landsbasis har vist at privat drevne barnehager har vel så fornøyde foreldre og barn, som det de offentlige barnehagene har. Dette blant annet fordi de har fått stabilitet, tid og mulighet til å utvikle seg til godt fungerende team.
Hva nå med de barna som går i denne barnehagen, og hva med de ansatte? Skal barnehagen ta inn nye barn, eller skal flere avdelinger stenges etter som flere barn starter på skolen i årene fremover? Hva vil dette ha å si for lokalmiljøet og læringsmiljøet i barnehagen. Det tar lang tid å bygge opp godt samarbeid, som er en forutsetning for trygge arenaer i barnehagene.
Hvilke konsekvenser har dette for alle de ansatte i barnehagene i kommunen? Vil de nå bli kasteballer frem og tilbake rundt om i kommunen, og risikerer de å bli overført til andre barnehager, og dermed miste kontakten og samarbeidet de har hatt med sine kolleger?
Her håper vi rådmannen vil være tydelig og tidlig ute med informasjon om hvilke måter en ser for seg at dette skal løses på, før saken kommer til kommunestyret for avgjørelse i løpet av våren.