Ordningen innebærer at 22 kommuner får mulighet til å søke om til sammen 20 millioner kroner. I dag går 91 prosent av barna i hele befolkningen i barnehage, mens dette kun gjelder 79 prosent av de minoritetsspråklige barna. Ordningen kommer i tillegg til den nasjonale ordningen med gratis kjernetid for 3-, 4 og 5 åringer og forsøk med gratis barnehager og SFO for familier med lavinntekt.
Les også: Enda flere barn får gratis barnehage.
Viktig ordning
– Barnehagen er en viktig arena for integrering, og for å gi barn gode norskkunnskaper før de starter på skolen. Det gir barna en bedre start på hele skoleløpet, sier Shagufta Munir Kornmo.
– Når flere barn går i barnehagen for språkstimulering og sosialisering kan foreldrene raskere kunne komme seg i jobb eller i videreutdanning for å kvalifisere seg til en jobb, legger hun til.
Ordning for flere kommuner
De 20 millionene er satt av til aktivt og oppsøkende rekrutteringsarbeid i kommunene Oslo, Bergen, Stavanger, Bærum, Trondheim, Sandnes, Sandefjord, Fredrikstad, Kristiansand, Asker, Sarpsborg, Drammen, Skien, Ålesund, Larvik, Tromsø, Tønsberg, Arendal, Horten, Haugesund, Hå og Moss. Kommunene må søke for å få tilskudd.
– Kommuner får nå anledning til å søke på midler til aktivt og oppsøkende rekrutteringsarbeid få flere minoritetsspråklige barn til barnehagen. Jeg oppfordrer kommunene med mange minoritetsspråklige barn til å søke på disse midlene og samarbeide med helsestasjoner og minoritetsnettverk for å gi foreldre mer informasjon om lavterskeltilbud som åpen barnehage og gratis kjernetid.
Mer om Venstres politikk: «Bedre språkopplæring i barnehagen»
Store lokale variasjoner
Kommunene har til sammen over 6650 minoritetsspråklige barn som ikke går i barnehage, og det er store lokale variasjoner. For eksempel er det hele 35 prosent av de minoritetsspråklige barna i Horten som ikke går i barnehage, mens det gjelder kun 12 prosent i Drammen.
– Det er viktig å nå ut med informasjon til minoritetsfamilier om moderasjonsordning som betyr at familier ikke skal betale mer enn 6 prosent av inntekten sin til barnehage. Vi har også en jobb med å informere bedre om den nasjonale ordning med gratis kjernetid for 3-, 4 og 5 åringer og at det gjennomføres flere forsøk med gratis barnehager og SFO for familier med lavinntekt, understreker Shagufta Munir Kornmo.
Se også video fra Tinas innlegg i Stortinget om språkkrav i barnehagen