Uttalelse: Ny norsk avfallspolitikk – nei til deponi i Brevik

Skien Venstre støtter vår nye klima- og miljøminister, Ola Elvestuen, i arbeidet for å modernisere norsk avfallspolitikk – med reduksjon av avfall og mer gjenvinnig som sentrale mål.

En ny nasjonal avfallsplan må også omfatte farlig avfall, slik Elvestuen etterlyste i Stortingshøringen om avfall (Stortingsmelding 45) den 15.januar 2018. Deponering av avfall må begrenses til et minimum og lagres på en måte som muliggjør senere gjenvinning med ny teknologi.

Planene om deponi i Dalen Gruver i Brevik, Telemark bør skrinlegges på grunn av gruvenes nærhet til befolkning og stor lokal motstand. Ifølge EUs avfallsdirektiv er nærhet til befolkning, skoler og infrastruktur blant de viktigste kriterier for å utelukke deponi for avfall.

Skien Venstre mener industrien i Grenland er godt rustet for å utvikle nye metoder for å behandle og redusere avfall. Et nært samarbeid med vår nye næringsminister fra Porsgrunn Høyre. Torbjørn Røe Isaksen, vil kunne legge grunnlaget for en ny vekstnæring i Telemark.

Bakgrunnen for en ny norsk avfallspolitikk er EUs nye sirkulære økonomi og krav til Norge gjennom EØS-avtalen om en samlet nasjonal avfallsplan. Avfall skal betraktes som en ressurs som i størst mulig grad skal gjenvinnes lokalt. Mindre bruk-og-kast, mindre forbrenning og mer gjenvinning kan ifølge EU skape 100 000 nye arbeidsplasser og nå en omsetning på 100 mrd euro i den nye industrien i Europa innen 2030. Søppelturisme med transport av avfall mellom land bør reduseres.

Skien Venstre støtter de andre kommunene som grenser til Grenlandsfjordene (Bamble, Larvik og Porsgrunn) i deres nei til deponi i Brevik og finner det underlig at Miljødepartementet så lenge har vært fokusert på et mulig stordeponi for hele landet – med stor import av farlig avfall fra våre nordiske naboland. Bystyret i den erfarne industrikommunen Porsgrunn sa nei til planene om et slikt deponi i mars 2015. Det kommunale selvstyret bør respekteres og kommunene bør selv få avgjøre på hvilken måte de vil ta del i det grønne skiftet.

Vedtatt på årsmøtet i Skien Venstre 22.01.18.

Gustav Søvde
leder

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**