Det er dyrt å være fattig og ensom – også for kommuner

Etter nok en budsjettprosess i Osterøy kommune der hver stein er snudd og ostehøvelen flittig brukt mener Osterøy Venstre at det er på tide å stikke fingeren i jorda. Kommunen har fantastiske ressurser, samhold, gründer-kultur og stå på-vilje. Kommunens ledelse, administrasjon og andre ansatte gjør en kjempejobb med knappe ressurser. På svært mange fagområder klarer vi ikke å levere gode nok fagmiljø, gode nok rammevilkår og god nok lønn til at de ansatte ikke flytter til andre arbeidsplasser så snart muligheten byr seg. Det er fortvilende og demotiverende å føle at man gjør sitt beste, gjør en god jobb, men har rammevilkår som ikke legger til rette for at dette kommer innbyggerne til gode.

Det er dyrt å alltid måtte låne penger, aldri ha noe ekstra til påkommende tilfeller. Det er dyrt å ha høy turnover på ansatte. Det er kort og godt dyrt å være fattig.

Det er på tide å ta fram kommunesammenslåingstanken igjen. I Nord-Hordaland slår flere av våre samarbeidspartnere på blant annet IKT-siden seg sammen til en storkommune med store fagmiljø og robust økonomi. Bergen kommune går med større overskudd enn Osterøy har totalbudsjett. I Osterøy står det investeringer og vedlikeholdsoppgaver uløste i kø; innen skole, helse, omsorg, vei og mer. Uten robuste fagmiljø og tilstrekkelige midler til å adressere dem.

Det handler om penger. Det handler om å gå ut av komfortsonen og søke samarbeid. Om å være stolt av å ta de riktige valgene for å gi innbyggerne våre de offentlige tjenester de trenger og fortjener. Vi må ta de riktige valgene framover.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**