(Politisk uttalelse vedtatt på felles årsmøte i Hedmark og Oppland Venstre 10. og 11. februar 2018:)
Vi har ressursene og råvarene i Innlandet for å bidra i det grønne skiftet. Men da må vi sette oss selv i posisjon og ikke sitte og vente på at smulene skal falle ned fra andres fat.
Innlandet har unike muligheter for å skape grønne giganter inn i det grønne skiftet:
- Produsere mer fornybar energi
- Bygge magasin- og lagringskapasitet for el og data i store batteriparker og grønne datasentre
- Utvikle Norges elektriske sandkasse for utprøving av førerløse transportmidler, robot- og cyberteknologi
- Foredle mer av skog- og bioressursene i Innlandet, hvor vi har over 40 prosent av skogressursene i Norge samt mye matproduksjon og næringsmiddelindustri
- Innlandet har allerede 3 småskala anlegg som produserer flytende biogass. Her må vi utnytte mer avfallsressurser og biomasse til å øke produksjonen i takt med økt etterspørsel i tunge kjøretøy.
Eidsiva, Moelven og Raufoss er grønne, industrielle giganter allerede. I tillegg er kommunene og kommunal sektor en potensiell, grønn gigant – hvis vi organiserer ressursene bedre. Avfall er en stor uutnyttet ressurs og må utnyttes bedre. Det samme gjelder vann og avløp. Det er på tide å resirkulere gamle planer om både en avfallsgigant rundt Mjøsa og tilsvarende en vann- og avløpsgigant for å forvalte vår felles drikkevannskilde Mjøsa.
Såkornfond for Innlandet
Innlandet Venstre mener det nå endelig er grunnlag for et statlig bidrag til et såkornfond for Innlandet og oppfordrer fylkene, industrielle aktører og næringsministeren om å gå i dialog.
Flere aktører med kapital og industrielle ambisjoner er nå klare og med etableringen av nytt Innlandet fylke fra 2020 bør de gamle fylkene Oppland og Hedmark sin avskjedsgave og velkomstpakke til det nye fylket være å bidra med sin andel fra felles kraftfond som et bidrag til et Green Cluster Innlandet.
Raufoss- industrien er allerede pekt ut som en av to nasjonale omstillingsmotorer for Norge. Norwegian Wood Cluster med Moelven og NTNU Gjøvik er under etablering. På Hamar utvikles det en verdenslende biologisk renseprosess for avløpsslam i regi av HIAS IKS. På samme sted hvor verdens første biogassanlegg ble utviklet. I sum kan dette på sitt område bli Norges første sirkulære industriområde. Hvis ikke Hunton og Gjøvik vinner fram i kappløpet om å utvikle et sirkulært industriområde basert på trevirke og biomasse rundt byggingen av ny fabrikk for Hunton.