Venstre vil satse på kunstsiloen i Kristiansand

Foto SKMU

Vedtatt på fylkesårsmøtet 10. februar 2018)

Fylkene må grave dypere i lommene og bidra mer til Kunstsiloen

Agder Venstre mener at Kunstsiloen har potensialet til å bli en regional kraftmotor som kulturinstitusjon, som kunnskapsleverandør og som møteplass for mennesker. Kunstsiloen viser hvilke ambisjoner og visjoner landsdelen vår har, og er et viktig ledd i en innovativ og fremtidsrettet by-planlegging. Kunstsiloen er en investering for oss alle, men er først og fremst en investering i barn og unge.

Teater, museer, bibliotek m.fl. er arenaer for dannelse og offentlig meningsutveksling. Ved å delta i kulturlivet får vi erfaringer og kunnskap som gir oss forståelse om samfunnet, det fremmer livskvalitet og det fremmer vekst. Deltakelse og tilgjengelighet til et rikt kulturliv er derfor en forutsetning for en opplyst og fri offentlighet. Kunnskap myndiggjør oss som individer og gir oss evnen til å kunne gjøre egne vurderinger og ta selvstendige beslutninger, hvilket er selve grunnlaget for et velfungerende og blomstrende demokrati.

Debatten som raser rundt Kunstsiloen preges av diskusjoner om risiko rundt finansiering, utydelige prosesser og maktforhold. Vi har mistet fokus på hvilken mulighet Kunstsiloen gir, og hva det betyr for landsdelen. Gjenbruk av den gamle industrisiloen ivaretar en viktig del av vår egen kulturarv, folkets kulturarv. Bygget vil huse opptil flere viktige kunstsamlinger, men vil også bli et sted hvor vi kan lære, oppleve, sosialere, være. Kunstsiloen med riktig ledelse og visjon har mulighet til å bli en internasjonal ledende stjerne i formidling av kunst til et bredt publikum, og vil kunne skape nye og fremtidsrettet opplevelser for kommende generasjoner.

13.februar 2018 skal fylkespolitikerne i Vest- og Aust Agder ta stilling til om de også ønsker å gi et investeringstilskudd, samt øke driftstilskudd til Sørlandets Kunstmuseum som skal bidra til å finansiere bygging av og flytting til Kunststiloen. Agder Venstre mener at dette må fylkespolitikerne si ja til. Alternativt vedtak som foreligger fra Arbeiderpartiet om å endre kontrakten mellom SKMU og AKO- stiftelsen som betingelse for at fylkeskommunene skal bidra, ikke er et alternativ hvis man ønsker å realisere Kunstsiloen. Et slik krav fra fylkeskommunen vil begrense museets kuratoriske frihet og fungere som en tvangstrøye som begrenser museets muligheter for fleksible utstillinger. Det er et krav hverken SKMU eller AKO-stiftelsen kan si ja til.

Agder Venstre mener at fylkeskommunene heller bør bidra til at den økonomiske risikoen blir mindre ved å gi et større investeringstilskudd og dermed gjøre låneandelen mindre. Agder Venstre synes at fylkeskommunene har bedre råd til en økt investeringssatsing enn det nåværende vedtaket fra fylkesrådmannen tilsier.

Kristiansand kommune har allerede vedtatt å gi sitt bidrag, og staten med Venstres kulturminister Trine Skei Grande mener at prosjektet er positivt. Fylkene har nå anledning å vise sin støtte. Å si ja til Kunstsiloen er å si ja til fremtiden!

Agder Venstre vil

  • At Vest-Agder fylkeskommune øker sitt bidrag og bevilger et tilskudd på 35 mill. kr til Sørlandets Kunstmuseum til medfinansiering av Kunstsiloen.
  • At Aust- Agder fylkeskommune øker sitt bidrag og bevilger et tilskudd på 7 mill.kr. til Sørlandets Kunstmuseum til medfinansiering av Kunstsiloen.
  • Be Kulturdepartementet om å bidra med et investeringstilskudd over revidert budsjett som et tillegg til liggende søknad om økt driftstøtte og godkjenning av søknad om banklån.

Enstemig vedtatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**