I sentrum av Smart-samfunnet står mennesket, sier Agder Venstre

Vedtatt på fylkesårsmøtet i Agder Venstre 10. februar 2018.

SMART-SAMFUNNET

I sentrum av Smart-samfunnet står mennesket. Men rundt mennesket er det datamaskiner som hjelper oss og gjør livene våre bedre gjennom økt valgfrihet og livskvalitet, og god informasjon når du ønsker det. ”Tingenes internett” (IOT) endrer hjemmene våre. Varmeovn og lysbrytere i huset kommuniserer med mobiltelefonen og slår seg på og av i løpet av dagen. Smarte bygninger melder i fra til en alarmsentral dersom en 90-åring faller om i hjemmet sitt. Smarte biler vil i fremtiden kunne kjøre selv og unngå farlige forbikjøringer og ulykker forårsaket av promillekjøring. Selvkjørende lastebiler vil kunne redusere logistikk-kostnader og gjøre det mer konkurransedyktige å produsere varer i rurale områder slik at hele Norge kan tas i bruk og gi alle innbyggere høy og lik kvalitet på samfunnstjenester uavhengig av hvor du bor.

Men hver by og bygd kan ikke ha eksperter på hver minste ting. Internett har økt tilgjengeligheten på ekspertise uavhengig av hvor ekspertisen befinner seg. Rettssaker kan føres der deltakerne deltar via videokonferanse over Internett. Stadig flere legebesøk skjer via videokonferanse. Likevel er mange av dagens byråkratiske prosesser, prosedyrer og forskrifter skrevet i en tid før Internetts utbredelse. For virkelig å benytte mulighetene i teknologien, må de byråkratiske prosessene tilpasses endringene som teknologien tillater. Det kan være utfordrende, for Smart-samfunnet bringer med seg en rekke etiske og lovmessige utfordringer. Hvem får boten dersom en selvkjørende bil kjører på rødt lys? Hvem stilles til ansvar dersom en førerløs ferge går på grunn?

Bygg og anleggsbransjen er en av landets største næringer. Den norske stat bruker årlig milliarder av kroner på bygg og anleggsprosjekter, og på drift og vedlikehold av eksisterende bygg og anlegg. Utbyggingsprosjekter er en av de beste mulighetene for å benytte ny teknologi og implementere nye løsninger i samfunnet. Staten bør benytte sin posisjon som byggherre gjennom Statsbygg, Sykehusbygg, Forsvarsbygg og Vegvesenet til å fremme innovative løsninger i både byggefasen og driftsfasen av bygg og anlegg.

Smart-samfunnet kan spare liv og effektivisere ressursbruk, men det krever en aktiv politikk slik at det tjener innbyggerne best mulig.

Agder Venstre vil:

  • tilpasse regler og forskrifter og prosedyrer slik at ekstern kontroll og ekstern tilstedeværelse i større grad likestilles med fysisk tilstedeværelse (eks. fjernstyring av medisinsk utstyr)
  • være et foregangsland for ny teknologi, slik vi har vært for elbilmarkedet
  • oppdatere regler, forskrifter og prosedyrer til selvkjørende biler, lastebiler og busser
  • tilrettelegge for selvkjørende kollektivtransport
  • legge større vekt på innovasjon i utbyggingsprosjekter drevet av statlige bygg-aktører
  • ivareta nettnøytralitetsprinsippet for å sikre fri konkurranse også blant morgendagens teknologibedrifter
  • Få fortgang i det internasjonale arbeidet med rettferdig skatteleggingen av digitale delingsaktører.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**