Agder Venstre: Ta vare på sårbare flyktninger

Foto: www.fn.no

Vedtatt på årsmøtet i Agder Venstre 10. februar 2018:

Ikke siden andre verdenskrig har flere mennesker i verden vært på flukt. Dagens asylpolitikk svikter asylsøkere på en rekke måter. Det er stort behov for at flere tar imot kvoteflyktninger. Agder Venstre vil ha et varmere samfunn med et asylsystem som ivaretar menneskene og deres rettsikkerhet.

Under flyktningkrisen vedtok Stortinget en rekke innstramminger på asylfeltet. Flere av disse har svekket rettsikkerheten og skapt en mer usikker situasjon for mennesker på flukt. Fjerning av rimelighetsvilkåret har ført til en stor økning i antall mindreårige asylsøkere som sitter i mottak, og vil bli sendt hjem den dagen de fyller 18 år.

Agder Venstre mener at ”sårbarhetskriteriene” som er innført, bør fungere slik som rimelighetsvilkåret gjorde. Dette vil sikre en reel nedgang i antall barn som gis opphold kun til fylte 18 år. Videre bør man arbeide for å gjøre slutt på ordningen med midlertidig opphold for barn som flykter alene.

Muligheten for familiegjenforening er blitt strammet kraftig inn. For eksempel øker nå søknadsgebyret til 10000 kroner. Til sammenligning mottar flyktninger bosatt i mottak 2340 kroner i måneden. Flyktninger skal ha rett til et familieliv. Strenge frister eller økonomiske krav som er umulig å etterkomme, bør ikke stå i veien for dette.

Opphørsklausulen i flyktningkonvensjonen innebærer at flyktninger som har bodd i Norge i flere år, kan miste oppholdstillatelsen i Norge, hvis situasjonen i hjemlandet forbedres vesentlig. Dette fører til usikkerhet og hemmer integrering. Også FN har reagert på praksisen det legges opp til.

Asylsøkere står i en særstilling. Derfor burde ikke regjeringen ha adgang til å instruere Utlendingsnemda (UNE) i asylsaker.

Noen flyktninger er spesielt utsatt. Kvoteflyktningordningen sikrer nettopp de mest sårbare flyktningene, og FN beregner at i 2018 vil omtrent 1,2 millioner mennesker ha behov for kvoteflyktningplasser. Dette fører til et ekstra behov for bosetning, og Norge bør derfor som et minimum ta imot det FNs høykommissær for flyktninger ber oss om.

Agder Venstre vil:

  • At ordningen for midlertidig opphold av enslige mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år må avvikles.
  • At enslige asylbarn, også mellom 16 og 18 år, skal tas hånd om av barnevernet
  • At Stortingets vedtatte sårbarhetskriterier bør utformes slik at de ivaretar sikkerheten for asylbarn slik rimelighetsvilkåret har gjort
  • Gjøre det lettere å få familiegjenforening
  • Gå imot opphør av flyktningstatus
  • At Norge som et minimum skal ta imot det antall kvoteflyktninger FNs høykommissær for flyktninger ber oss om.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**