Agder Venstre vil ha nasjonal dugnad for å fjerne gummigranulat

Mikroplast i naturen er et stort og økende problem. Det gjelder til havs og til lands. En stor kilde for utslipp mikroplastutslipp er gummigranulater fra kunstgressbaner. Det er mer enn 1750 kunstgressbaner i Norge, og utslippene fra disse er av TV2 anslått til 3000 tonn gummigranulat pr år. Dette fører til store utslipp i natur, grunnvann og hav. Agder Venstre oppfordrer til bruk av positive økonomiske virkemidler for å avvikle bruken av gummigranulater på kunstgressbaner. I arbeidet med avviklingen av gummigranulatbruken er det viktig med god dialog med idretten og kommunene.

Agder Venstre ber regjeringen sørge for:

  • Å stimulere til utvikling av alternativer til gummigranulater.
  • Innføre nasjonale retningslinjer for håndtering og etterfylling av gummigranulater, herunder et forbud mot gummigranulater på nye baner og etterfylling av gummigranulater på gamle baner fra 1.1.2021.
  • En statlig belønningsordning for kommuner som renser kunstgressbaner for gummigranulat og etterfyller med miljøvennlige alternativer før 31.12.2020
  • Stoppe spillemidler til bygging av nye kunstgressbaner med gummigranulater

 

 

Fagkilde:

http://www.miljodirektoratet.no/no/Nyheter/Nyheter/2018/Januar-2018/Slik-far-vi-ned-utslipp-av-mikroplast-fra-kunstgressbaner/ (Ikke del av uttalelsen, men grei som bakgrunn).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**