Tilsynsutvalg på lag med brukerne

Kilde: Pixabay

Tilsynsutvalg er viktige og nødvendig for å føre tilsyn med at alle helse- og omsorgstjenester både er forsvarlige og tilstrekkelige. Det skal gjennomføres både meldte og uanmeldte tilsyn.

Vi mener at systemet slik det er i dag ikke er godt nok og at opplæringen kommer for sent (2 år ut i denne valgperioden). Vi mener at byrådet bør gjøre mer enn å etablere en felles mal for tilsynene med felles retningslinjer og en veileder i tilsyn.

Rapportene fra tilsynsutvalgene må bli en viktig del av kvalitetsforbedringsarbeidet i bydelenes helse- og omsorgstjenester. Vi mener derfor at opplæringen med fordel kan gjøres bedre og sentraliseres.

Tilsynsutvalgene spiller en viktig rolle i bydelene. Ved å føre kontroll og tilsyn med hjemmetjenester, sykehjem, boliger og dagsenter, og gjennom kontakt med befolkningen, kan de rapportere om viktige avvik i tjenesten og peke på forhold som kan bedres. For å kunne ha høy kvalitet på tilsynene som gjennomføres, er det viktig at det gis god opplæring raskt etter at de er konstituert.

Tilsynsutvalgene må i stor grad bruke tiden under tilsyn med beboerne og deres pårørende. Å drive tilsyn er et eget fag som blant annet innebærer å se etter det som ikke er opplagt, ved å snakke med beboere og pårørende for å høre om de for eksempel får den maten de skal ha og legges på kvelden/står opp om morgenen til rimelige tider. Det avsløres ofte kritikkverdige forhold rundt om i landet, og det er ingen grunn til å tro at Oslo er noe bedre eller verre enn resten av landet. Vi er derfor redd for at det plutselig skal avsløres noe kritikkverdig i en av våre bydeler, ettersom noen av tilsynsutvalgene ikke er i stand til å oppfylle sin funksjon.

 

Oslo Venstre ønsker at

  • Tilsynsutvalgene får rask og god opplæring i hva tilsynsarbeidet består i.
  • Det er dialog mellom tilsynsutvalg og beboere/pårørende ved absolutt alle tilsyn.
  • Utvalgene også har dialog med de som mottar helsetjenester i hjemmet.
  • Tilsyn ved institusjoner for personer med nedsatt funksjonsevne og demente uten samtykkekompetanse, meldes (ved oppslag) god tid i forveien, slik at pårørende har anledning til å delta
  • Sikre at informasjon om Helse- og sosialombudet, og om hvordan ombudet kan kontaktes, er lett tilgjengelig for brukere/beboere
  • Styrke Sykehjemsetaten slik at den blir bedre i stand til å koordinere og føre kontroll med tilsynsarbeidet i bydelene

Vedtatt på Oslo Venstres hovedstyremøte 18.1.2018

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**