Det reises tre spørsmål til ordfører, og fremmes forslag til vedtak i bystyret. I forslaget til vedtak står det at: -Kristiansund kommune ved ordfører tar et offisielt initiativ til å ta opp igjen spørsmålet om sammenslåing av kommuner i vår region. Bystyret mener at Kristiansund må gå foran og være tydelig på tilbudssiden og være raus overfor aktuelle kommuner, til gjensidig nytte for innbyggerne i de aktuelle kommunene.
Det er allerede vist stor interesse for spørsmålet. I avisoppslag i TK 25.januar gir politikere fra flere partier i Kristiansund uttrykk for støtte til at saken om fremtidig kommunestruktur blir tatt opp igjen.
Interpellasjon fra Venstres bystyregruppe
Ordfører,
Prosess for å bygge nye kommuner og skape fremtidens Nordmøre
Venstres bystyregruppe vil med dette rette en forespørsel til ordfører og be om status for prosess for å bygge nye kommuner og skape fremtidens Nordmøre. Gjennom media er det vist til ny bevegelse i saken i våre nabokommuner. Venstre i Kristiansund sitt lokallaget avhold årsmøte 11.01.18 og vedtok da uttalelsen «Tid for ny naboprat». Den gjengis her som grunnlag for våre spørsmål i interpellasjon, og som begrunnelse for forslag til vedtak i bystyret.
Uttalelse vedtatt på Kristiansund Venstre sitt årsmøte 2018:
Tid for naboprat!
Kristiansund Venstre mener det må bli tatt fornyet initiativ for å se på den fremtidige kommunestrukturen i vårt område. Region-og kommunereformen har så langt medført små endringer for ytre Nordmøre. Men diskusjonen fortsetter, og det er særlig knyttet spenning til hva som skjer med nåværende Gjemnes kommune. Spenningen er knyttet til om den fortsetter som egen kommune, om den slås sammen med nabokommuner, og om den eventuelt blir delt. For Kristiansund er det av største interesse å sørge for at Gjemnes fortsatt hører hjemme sammen med øvrige Nordmørskommuner.
Kommunene i Norge er allerede pålagt langt mer ansvar og oppgaver enn hva eksisterende kommunestruktur greier å oppfylle. Derfor har vi også et stort antall interkommunale samarbeid og interkommunale selskap. Dette er etter Kristiansund Venstre sin mening en lite effektiv og udemokratisk måte å drive tjenester på. Tallet på slike selskaper uten politisk kontroll må reduseres. Kommunehelsetjenesten er under rask utvikling og vekst. Det er særlig innenfor dette området og øvrige velferdstjenester at kommunene fremover vil bli ytterligere utfordret.
Det ble i 2016 utarbeidet en intensjonsavtale mellom seks kommuner, nemlig Aure, Averøy, Gjemnes, Halsa, Kristiansund og Tingvoll, der målet var sammenslåing fra 2020. Folkeavstemminger ble gjennomført i fem kommuner, og alle sa nei. Kristiansund var eneste kommune som sa ja etter en innbyggerhøring.
Kristiansund Venstre mener at intensjonsavtalen må hentes frem igjen. Et grundig utredningsarbeid ble gjort som bakgrunn for avtalen. Dette grunnlagsarbeidet er like gyldig i dag, med noen oppdateringer av statistikk og tilpasset det antall kommuner som er aktuelle for sammenslåing. Kommunene på ytre og midtre Nordmøre må snarest ta opp igjen samtalene om dette. Vi skal levere gode og kostnadseffektive tjenester til folket som bor her.
Forts.
Spørsmål til ordfører:
Spørsmål 1
Hvordan vil ordfører beskrive situasjonen i vår region sammenlignet med Romsdalsregionen og Sunnmørsregionen hva gjelder kommunestruktur?
Spørsmål 2
Registreres det fra ordførers ståsted interesse for å se på kommunestruktur på nytt?
Spørsmål 3
Vil ordfører på vegne av Kristiansund kommune ta opp igjen forhandlinger med nabokommunene om sammenslåing?
Forslag til vedtak:
Kristiansund kommune ved ordfører tar et offisielt initiativ til å ta opp igjen spørsmålet om sammenslåing av kommuner i vår region. Bystyret mener at Kristiansund må gå foran og være tydelig på tilbudssiden og være raus overfor aktuelle kommuner, til gjensidig nytte for innbyggerne i de aktuelle kommunene.
Ragnhild Helseth
Gruppeleder (V)