Petter Benestads innlegg til kultursektoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har vært et hektisk og innholdsrikt år for kultur- og idrettssektoren i 2017, og Venstre ønsker å takke administrasjonen og alle engasjerte i sektoren, fra enhetsledere, fritidsarbeidere, trenere, pedagoger, frivillige og ikke minst brukere – uten deres engasjement ville ikke byen vår vært like god å leve og vokse i. Venstre vil også rette en takk til det gode samarbeidet i kulturstyre, Kristiansand har kulturpolitikere som både vil og evner å sette kultur og idrett på den politiske agendaen hos sine respektive partier. Her kan nevnes blant annet satsningen på kulturskolen som kommer frem i samtlige forslag til budsjett og HP for neste år, riktig nok ikke med identiske tildelinger, men kulturskolen er fremtredende i alles budsjettarbeid og det er nok ikke tilfeldig.

Fra året som har vært vil Venstre trekke frem noen viktige ting som bystyret i Kristiansand har fått på plass som vi er stolte av, blant annet etableringen av et nytt kulturkvartal med nytt museumsbygg og ny kulturskole på Silokaia. Dette har vært viktig for å sikre at også kultursektoren går inn i fremtiden med de beste vilkår og muligheter for å sikre et kulturtilbud for innbyggerne våre i verdensklasse. Vi har også fått begynt et viktig arbeid med å kartlegge, for første gang, hvem det er som benytter seg av kultursektorens tilbud, og dermed også hvem det er vi ikke når ut til. Kulturpolitikken handler om i stor grad å engasjere hele befolkningen, men nasjonale kartlegginger viser gang på gang at flere grupper kronisk uteblir fra både idretten og kulturen. I tillegg til at det oppleves å bli dyrere å delta i aktiviteter, endrer også interesser, tilbud og brukervaner. Befolkningen og teknologien ser annerledes ut i dag enn den gjorde for bare 10 år siden, og idrett- og kultursektoren må forholde seg til dette på lik linje som andre sektorer. Resultatene fra kartleggingen fra vår egen kommune vil forhåpentligvis gi oss anledning til å stille de riktige spørsmålene om hvordan sektoren bør utvikles fremover.

Under årets budsjettarbeid har Venstre hatt fokus på flere ting, blant annet har kulturskolen fått et særlig løft i koalisjonens budsjett. Dette er naturlig med tanke på bygging av en ny skole og etableringen av Nye Kristiansand kommune. Kulturskolen skal fortsette å være en av våre fremste virkemidler for rekruttering av fremtidens kunstneriske talenter og kulturbrukere, og i takt med at befolkningen endrer seg, må også kulturskolen se på muligheten for å utvide sitt tilbud med andre kulturuttrykk fra andre kulturtradisjoner. Verbalforslaget som ber om en vurdering på hvordan Kulturskolen kan tiltrekke seg flere elever fra ulike innvandrergrupper vil være et viktig steg på veien i å gjøre kulturskolen enda mer relevant for hele befolkningen.

Kristiansand fortsetter å være i toppen når det gjelder idrettsanlegg, og det må vi å ha ambisjoner om å være i fremtiden, også når vi blir Nye Kristiansand. Samtidig må også idretten, på lik linje med kultur, følge med i utviklingene av nye trender, nye idretter og nye brukere. Idretten handler også om den egenorganiserte aktiviteten, og grasroten må oppleve at de imøtesees på lik linje som den organiserte idretten. Koalisjonen har derfor med et verbalforslag som ber om at kommunens idrettsanlegg disponeres også av aktører som ikke er en del av Norges idrettsforbund i større grad enn de gjør i dag.

Til slutt, ønsker Venstre å rette en viktig honnør til det profesjonelle kulturmiljøet i Kristiansand, og særlig trekke frem tildelingene fra Kreativ Norge til blant annet Barnas Musikkteater og SØRF sammen med våre andre kompetansesenter. Sistnevnte har også fått tildeling fra Creative Europe – imponerende arbeid! Slike nasjonale og internasjonale tildelinger er viktige for regionen og byen vår, og Venstre vil takke alle som både bidrar til at andre og de som klarer å leve av kunsten sin. Venstre skal jobbe videre for å sørge for at flere kan oppnå denne drømmen også i Kristiansand fremover.

Oppsummering for 2018; Ny kulturskole, nytt museum, nasjonale og internasjonale prosjekter, teateret som skal åpne for fullt i løpet av våren – vi begynner å høste spennende ting fra tidligere beslutninger og investeringer og det er ingen tvil at også 2018 blir et særdeles viktig og spennende år for kultur- og idrettssektoren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**