Petter Benestad sin innledning til teknisk sektor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordfører

Rådmann og teknisk direktør skal ha honnør for å ha utarbeidet et godt og offensivt handlingsprogram. Det er tatt høyde for en nødvendig moderniseringsprosess i forhold til digitalisering. Og den offensive næringssatsingen er nødvendig for for vekst i verdiskapning og sysselsetting.

I handlingsprogrammet er det lagt opp til en satsing på sentrum, og tiltakene i Gatebruksplanen skal gi god effekt. For Venstre er det viktig at det er funnet plass til et høyt investeringsnivå gjennom hele planperioden. Dette er viktig for å skape et mest mulig attraktiv sentrum, viktig for å få fjernet gateparkering, viktig for å skape et trygt og godt sentrum for myke trafikanter, samtidig som det legges til rette for næringsaktivitet.

 

For Venstre er ren luft og rent hav viktige mål.

Flertallskoalisjonen har i handlingsprogrammet funnet plass til et par gode miljøtiltak, ut over rådmannens forslag. En ny panteordning for gamle vedovner, skal bidra til renere luft i områder med mye svevestøv. Mer midler til støtteordninger mot marin forsøpling, skal være med å bidra til kampen mot plast i havet. I statsbudsjettet for 2018 fikk Venstre gjennomslag for å øke budsjettet for å bekjempe marin forsøpling fra 20 til 70 millioner, så her er det muligheter enda større bevilgninger også lokalt. I en parentes kan jeg jo bemerke at å få til denne type gode miljøbevilgninger er noe av fordelen med å være et samarbeidsparti med regjeringen, uten at jeg skal gå mer i dybden på det.

 

Når det gjelder verbalforslag fra flertallskoalisjonen, så vil jeg trekke frem forslaget om at vi en ønsker en plan for å gjøre det mer attraktivt for barnefamilier å bosette i Kvadraturen. Skal vi lykkes med å doble antall innbyggere i sentrum, og skal vil lykkes med en kompakt byutvikling, så er det sentralt og viktig at det legges til rette for urbane bokvaliteter også for barnefamilier.

Kristiansand kommune skal ha en offensiv og innovativ holdning til grønn omstilling i byggenæringen, målet skal være en betydelig reduksjon av klimagassutslipp innen 2021. Koalisjonens verbalforslaget peker på flere tiltak som bør vurderes for å nå disse målene.

Og, ordfører, dette bringer meg inn på at den nye Klimaloven trer i kraft fra 1.1.2018 og setter som mål at klimagassutslippene skal reduseres med 40% innen 2030 og med 80-90% innen 2050. Kristiansand kommune har sluttet seg til denne målsettingen. Fra 2019 skal kommunen ha et eget klimabudsjett og dette skal vise tiltak og kostnad for å nå den vedtatte målsettingen. Når kommunen nå innfører klimabudsjett så skal det tallfestes hvordan en i KOMMUNEBUDSJETTET skal og kan følge opp vedtatte klimamål. Planen er et klimabudsjettet skal inkluderes i handlingsprogrammet 2019-2022.

 

Ordfører, jeg tar opp dette nå, for det vil nødvendigvis også få konsekvenser for handlingsprogrammet vi behandler i dag, og vil sannsynlig måtte føre til endringer når vi om ett år skal behandle programmet 2019-2022.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**