Gruppeleder Ivar Bergundhaugen sin innledning til budsjettet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordfører. Kjære bystyre.

Dette var gøy og spennende for to år siden, det var gøy og spennende i fjor og jammen er det gøy og spennende også i år. Dette er jo det viktigste vi gjør, her vi legger rammene for de neste års arbeid i kommunen vår, det er skikkelig høytidsdag og jammen er det beste måte å feire bursdag på. Ja, jeg blir litt over 29 i dag, og kunne ikke tenke meg en bedre måte å sparke i gang feiringen enn med bystyrets budsjettdebatt.

Jeg husker ordføreren i fjor sa vi gjorde et godt budsjett bedre, og det synes jeg passer godt også i år. Rådmannens forslag til handlingsprogram, hans siste som påpekt tidligere, var også i år et godt forslag. Men også i år kan selv gode forslag alltids gjøres enda bedre. Og jeg føler vi her gjør budsjettet enda bedre innen Venstres hjertesaksområder, noe jeg føler gjenspeiler seg i tittelen «Sosial bærekraft og grønn utvikling».

Jeg har sagt så mange ganger at grunnen til at vi har politikere er at samfunnet trenger noen som står opp for de som trenger noen som står opp for seg. Og det gjør vi også nå. Noen husker kanskje en særdeles glad gruppeleder for Venstre da vi for noen bystyremøter siden vedtok at SFO må bli billigere for familiene med lavest inntekt. Det har Venstre jobbet for veldig lenge, og når det endelig blir realitet er det en ubeskrivelig god følelse. Og nå i budsjettet følger vi opp med midler. Og vi styrker barnevernet. Og vi satser på språkopplæring for både barn med minoritetsbakgrunn og minoritetskvinner. Og ikke minst setter vi av midler til lavterskeltilbud for ungdom som har, eller står i fare for å utvikle, et rusproblem eller psykiske lidelser. Vi prioriterer rett og slett forebygging i dag fordi det lønner seg i morgen. Økonomisk, og ikke minst menneskelig.

Det jeg har snakket om nå er jo oppvekstsaker og helse- og sosialsaker. Som er viktige områder for Venstre. Et annet felt som er viktig for Venstre er kultur. Vi sørger nå for at biblioteket kan utvide sine åpningstider. Vi følger opp nasjonale Venstres fokus på egenorganisert idrett ved å legge til rette for at kommunens idrettsanlegg i større grad enn i dag kan disponeres også av aktører som ikke er en del av Norges idrettsforbund. Det bør glede f. eks. de som driver med parkour eller Sørlanet, som jo har slitt med å finne steder å være. Også er vi ekstra glade for den satsingen vi nå gjør på Kulturskolen. 16 millioner kroner i perioden, i tillegg til hva Rådmannen opprinnelig hadde planlagt. Det gir både grenseløs kulturskole, det gir talentsatsing og det gir enda mer.

Så antar jeg det finnes en forventning om at hvis Venstre skal være fornøyd med et budsjett, så må det være et grønnfarget budsjett. Og dette budsjettet har grønnfarge! Vi etablerer ladestasjoner for el-biler både for publikum og kommunale tjenestebiler, men også drosjenæringen for å stimulere de som kjører veldig mange mil til å gjøre det uten utslipp. Og vi etablere ladestasjon for store maskiner så vi legger til rette for utskifting av søppelbiler, lastebiler, feiebiler med mer. Vi følger opp tidligere budsjett med å sette av ytterligere midler til utbedring av gang- og sykkelstier og til å fjerne gateparkering. Vi lager en panteordning for gamle vedovner for å bedre luftkvaliteten. Vi setter av midler for å redusere og håndtere marint avfall. Vi følger opp med tiltak for å redusere matsvinn. Og lista er mye lenger.

I sum bidrar dette budsjettet til at Kristiansand er en by det er godt å leve i. Og vi gjør det med sosial bærekraft og grønn utvikling. Og Venstre er glade og stolte av å bidra til det.

Takk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**