Uttalelse: Ressursfordelingen i Osloskolen må ta vare på alle elever, uansett bakgrunn

Skolejente som holder opp en tegning av et hjerte
Foto: Mona Lindseth

Oslo Venstre vil ha en ressursfordeling i Osloskolen som tar vare på alle elever, uansett bakgrunn.

En god skole er noe av det viktigste for å sørge for at alle barn får gode muligheter senere i livet. Barn med forskjellig bakgrunn starter med forskjellige forutsetninger for å lykkes, og det er derfor nødvendig med en målrettet innsats for å nå idealet om like muligheter for alle. Oslo er en by med store forskjeller både mellom bydeler og internt i bydeler. Samtidig er det viktig å ikke glemme at alle deler av byen har elever som opplever omsorgssvikt eller har lærevansker og som derfor trenger ekstra ressurser. Alle skoler kan oppleve problemer med læringsmiljø og trivsel, og trenger nok ressurser til å kunne håndtere slike problemer når de dukker opp.

Oslo Venstre mener det er riktig å ta hensyn til elevsammensetningen på den enkelte skole i fordelingen av midler. Utdanningsnivået blant foreldrene, andelen fremmedspråklige, antall barnevernsaker og andre levekårsutfordringer i skolekretsen er alle faktorer som kan være relevante å se på i ressursfordelingen. Det er også nødvendig å sikre ekstratilskudd til elever som kan dokumenteres at krever en-til-en oppfølging. Skolekretser med stor inn- og utflytting, og skoler som mange søker seg vekk fra har særegne økonomiske utfordringer knyttet til uforutsigbare variasjoner i antall elever. Det må det tas hensyn til i fordelingen av ressurser til skolene.

Samtidig er det viktig at også skoler i ressurssterke områder får tilstrekkelig med midler til å kunne ha et godt tilbud som tar vare på alle elevene. Derfor må det være et tilstrekkelig høyt gulv for bevilgningen per elev (elevsatsen). Det er også viktig at skoler ikke opplever for store endringer i sine budsjetter fra år til år. Derfor bør endringer fases inn over flere år for å gi forutsigbarhet til skolene. Forslaget fra byrådet om fordeling av ressurser mellom skolene i Oslo gir både for store endringer for raskt, og gir et for lavt bevilgningsnivå per elev i de skolene som kommer dårligst ut.

Fordelingsmodellen mellom skolene er kun en fordelingsnøkkel mellom skolene. Vel så viktig for skolenes driftsrammer er det at de totale bevilgningene til skolene i Oslo er høye nok. Oslo Venstre vil derfor gå mot kutt i de totale bevilgningene til skolene.

Oslo Venstre vil:

  • Ha en Osloskole som gir like muligheter til alle elever
  • Ta hensyn til relevante sosio-demografiske kriterier i fordeling av ressurser mellom skolene
  • Sørge for at alle skoler, uavhengig av elevmassens sammensetning, har tilstrekkelig med ressurser til å gi et godt tilbud
  • Sørge for at det fortsatt er et tilstrekkelig høyt gulv for bevilgningen per elev i Osloskolen
  • Sørge for at endringer i bevilgninger som enkeltskoler taper på fases inn over flere år
  • Gå mot kutt i de totale bevilgningene til skolene i Oslo.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**