Som et parti med røtter i kampen for folkestyret, er Venstre opptatt av at utbygginger skal være innbyggerstyrte – ikke utbyggerstyrte. Utbyggernes planer per idag legger opp til 2/3 blokkleiligheter totalt for Kjonebråten og Askerlia – det er en for stor andel i dette området.
Bomiljøet på Borgen idag er godt og mer spennende enn andre steder i Asker, men det er utfordringer med en segregert befolkning. Flere rekkehus er det som raskt vil lokke til seg ressurssterke barnefamilier i området og til skolene. Vi vet at barnefamilier engasjerer seg i nærmiljøet og foreninger. Med rekkehus får vi med sikkerhet beboere med en lengre tidshorisont enn folk i en leilighet ofte har.
Asker har nylig fått en rapport fra Norsk Institutt for By- og regionforskning (NIBR) om sammenhengen mellom boligtype og befolkningssammensetning. Vi i Venstre mener vi må ta på alvor rapportens anbefalinger, særlig:
– Maksimere antall rekkehus innenfor prosjektet i Askerlia for å tiltrekke seg barnefamilier.
– Redusere volumet i Kjonebråten og øke rekkehusandelen/ andelen byvillaer for å trekke til seg flere barnefamilier.
Det er behov for både seniorleiligheter og flere små rimelige leiligheter i Asker, men det bør ikke prioriteres på Borgen. Målet om fortetting rundt kollektivknutepunkt bør også nedprioriteres her. Denne delen av Borgen er allerede ganske fortettet.
Som politikere må vi tørre å stille krav til utbyggere. Vi må prioritere målene i temaplanen for Borgen. I tillegg til å kreve mange rekkehus, krever vi at uteområdene utformes slik at de åpenbart er innbydende, identitetsskapende og praktiske for barnefamilier. Askerlias foreløpige planer for uteområdene er spennende, men potensialet i området er stort. Her ser vi fram til ambisiøse konsepter fra begge utbyggerne – med både en miljø og sosial profil.
Som politikere må vi se dette i et langsiktig og helhetlig perspektiv. Borgen utbyggingene feirer 50 år i 2018. De valgene vi tar i disse byggesakene får konsekvenser for de neste 50 årene – fram til 2068 og senere. Det handler om å legge til rette for gode bo- og oppvekstmiljø på Borgen i lang tid framover.
Kommunen må om nødvendig ta et større økonomisk ansvar i området. Å bruke noen kommunale investeringsmidler for med sikkerhet å skape gode bomiljø på nedre Borgen er samfunnsøkonomisk fornuftig. Idag er det utbyggerne som skal bære alle kostnader for områdeutvikling og opparbeidelse av fortau og sykkelvei. I mange andre deler av kommunen dekker kommunen selv fortau, som feks i Bleikeråsen, Jacob Neumannsvei eller på Nesøya. I mange andre byer er det også slik at kommunen går inn med penger til et områdeløft av uteområder i samarbeid med utbyggere. Asker har avsatt noen investeringsmidler til utearealer på Borgen, men foreløpig er det små beløp ut over investeringene på skolene og i kirkens underetasje.
Vi har stor forståelse for at fornyelsen av garasjene i Askerlia må komme i gang raskt. Her gjelder det for kommunen å være en god partner for å få prosjektet realisert, samtidig som vi holder fast ved boligtyper vi vet med sikkerhet vil bidra til å nå målene for utvikling på Borgen. Er det noe de engasjerte innbyggerne har vært tydelige på i Borgen-prosjektet, er det at det trengs flere rekkehus og større boliger på nedre Borgen. Nå er sjansen hvor vi politikere faktisk kan prioritere dette høyt – til best for Borgens neste 50 år.
Jostein F. Tellnes (Formannskapet) og Marit H. Meyer (Bygningsrådet, gruppeleder), Asker Venstre