Skolens sommerferie er snart slutt og et nytt skoleår venter for mange. Men for 315 skoleungdommer i Vestfold er sannheten ved utgangen av juli måned, at de står helt uten en lærlingekontrakt med en arbeidsgiver i Vestfold.
Dette er elever som ønsker å satse på en fagutdanning og har gått de første årene på en videregående skole. Nå står de i fare for å få knust sin motivasjon og drøm om å få sluttført sin fagutdanning. Dessverre er ikke dette bildet ulikt i resten av landet.
At det er og vil være et behov for fagpersonell i årene som kommer, er alle helt enige om. Bare innenfor helse- og omsorgsfaget er det et stort behov. Derfor er det ekstra beklagelig at drøye 50 av Vestfolds 315 elever uten lærlingeplass har startet sin utdanning innenfor dette fagområdet og som nå står på sidelinja.
Mye har vært gjort fra kommune-Norge for å ta sitt ansvar for å ta inn lærlinger, og i vårt fylke har de fleste kommuner levd opp til regelen om minst 1 lærling pr. 1.000 innbygger. Men dette forholdstallet kunne nok vært satt enda høyere. Men også statlige etater har en vei å gå med hensyn til å skaffe lærlingeplasser. Venstre etterlyser derfor en enda større satsning på å etablere flere læreplasser innenfor de offentlige virksomheter.
Det private næringslivet har også blitt langt bedre på bevisstgjøringen med å ha lærlinger på plass i sin organisasjon. Krav til lærlingeplasser hos leverandører i forbindelse med offentlige anskaffelser har vært med til å bidra til dette. Det må bli en utbedring av regelverket rundt utlysing av anbud slik at det kommer tydelig fram at bedrifter som har tatt inn lærlinger vil kunne ha et fortrinn. Et godt samarbeid mellom skolene og arbeidslivet er viktig. For næringslivet trenger elever som vet hvilken kompetanse som etterspørres i arbeidslivet. Vi vet at for mange bedrifter kan det være både ressurs- og tidkrevende å følge opp lærlinger. Derfor må det bli enklere og rimeligere for bedriftene å ta inn lærlinger. Dette vil Venstre gjøre noe med. Vi vil fjerne arbeidsgiveravgiften for lærlinger og øke lærlingtilskuddet til næringslivet.
Elevene trenger sårt praksis for å bli gode fagfolk og for å oppnå sitt fagbrev. Venstre vil legge til rette for at alle elever får tilpasset lærlingetilbud og kan fullføre utdanningen sin.
År etter år ser vi dessverre at flere hundre elever i Vestfold ikke har et fagtilbud ved skolestart. Dette er elever som er motivert til å fullføre sin fagutdannelse og vil utgjøre en viktige ressurs for framtida, for å skape og bygge samfunnet. Utviklingen går i retning av en enda større etterspørsel etter fagutdannet arbeidskraft.