De fleste etterlyser politikere som er tydelige, står for noe og søker å gjennomføre den politikken de er valgt til. Mener de det egentlig?
Da bystyret vedtok handlingsplanen som peker ut hvilke satsinger kommunen skal vektlegge i sine budsjetter de neste fire årene, skjedde det gjennom et bredt forlik. Bystyret burde få anerkjennelse for at de med 34 av 39 stemmer er enige. I stedet blir flertallspartiene på mange måter møtt med mistro og negativitet. Venstre mener bystyret burde fått skryt for å vise mot gjennom samarbeidet.
Mange i offentligheten, både personer og politikere dyrker konflikter og ulikheter. Det som skiller framfor det som forener. Andre dyrker samarbeid og det som samler. Folk gir uttrykk for at de ønsker samarbeid og resultater, så hvorfor disse angrepene på bystyret og spesielt noen av partiene som inngikk forliket?
Det er sikkert ulike grunner til skuffelse og overraskelse og det kan til og med hende at det store flertallet av velgerne er godt fornøyd med et slikt forlik. Det er ikke sikkert at de kommentarer som ofte dominerer i (sosiale) medier er de som avspeiler helheten i samfunnet.
Uansett kan handlingen karakteriseres som modig. Erfaringen i Moss er jo at partiene tilhører hver sin fløy. Man er på hver sin politiske side i bystyret og slik har det «alltid» vært. Nettopp derfor er hinderet for å komme sammen i viktige saker ofte høyt og «uoverkommelig». Og når det sjelden skjer skal det desto større mot til for å gjøre det.
Nå tok Ap steget og gjennomførte en dialog som resulterte i en enighet med Høyre, FrP, Venstre og KrF. Vi fire «posisjonspartier» har stått sammen i mange år og har over tid klart å samle oss om saker vi har lovet våre velgere. Ap har tradisjonelt alltid vært «på den andre sida» og i de siste seks år har de vært i opposisjon. Politisk betyr det mindre gjennomslag for deres løfter til sine velgere.
I bystyret er det stor enighet, men ikke så ofte i saker av ideologisk karakter og når det gjelder budsjett og økonomi. Derfor er ikke slike forlik vanlig selv om det skjer innimellom. På en måte er årets forlik et unntak som bekrefter regelen. Det er uvanlig at «hovedmotstandere» som H/FrP og Ap er enige på disse områdene.
Siden det er valgår i år er det ekstra grunn til å kalle det modig. Det er ikke lokalvalg men politikken påvirkes likevel delvis av valgåret. Derfor er det modig å tørre å gå fra opposisjon til posisjon, for å si det slik. Ap kunne lett pekt på oss andre og sagt; – Dere har påtatt dere ansvaret, stå for det selv.
Alle partier har et ansvar overfor sine velgere ut fra eget valgprogram. Denne gangen valgte Ap å søke gjennomslag. I opposisjon er det mange saker de ikke har nådd fram med tidligere. Forhandlinger er selvsagt å ta og gi men samtidig er det viktig at alle får med noe de prioriterer høyt. Det synes i bystyrets vedtak.
Venstre er glad for at de fleste partier denne gangen mente det er viktig å være enig. Vi våget å samles om noe som tiden krevde at vi tok tak i. For Venstre var dette et svar på behovet for å gi mer til de som trenger det mest, men også på forhold som er avdekket i arbeidet med å bygge en ny kommune. Kanskje har partiene blitt mer bevisst på behovet for samarbeid i nettopp dette arbeidet.
Alle partiene ønsket å gå lenger enn rådmannen i sine forslag til handlingsplan. Dette er spesielt tydelig innen oppvekst og omsorg, som er de store tjenesteområdene i kommunen. Her har bystyret hatt brede forlik når planer har blitt vedtatt. Så kanskje det ikke var en tilfeldighet at man klarte å bli enige om å forsterke eller framskynde tiltak beskrevet i disse planene.
I bystyret blir mindretallets forslag stemt ned før flertallets forslag blir vedtatt. Venstre oppfordret i debatten derfor alle partier om å støtte det endelige vedtaket til slutt. Siden alle forslagene gikk i samme retning, kunne alle partiene fått med noe av det de har lovet egne velgere.
Selv om tre partier til slutt stemte nei er det grunn til å hevde at vedtaket er et nederlag for de som søker konflikt og en seier for de av oss som søker samarbeid. Vi fem hadde mot nok til å gå ett stort steg sammen for å oppnå noe for våre velgere, i stedet for å peke på hverandre og ikke oppnå noe som helst.
Saksframlegget i bystyret på Moss kommunes nettsider.
Handlingsplanen som ble behandlet i bystyret på Moss kommunes nettsider.