Ny øl-regel for alle utendørsarrangementer i sommer: – Jeg er ikke sur, jeg er fly forbanna
Under sommerens utendørsarrangementer er det kun mulig å kjøpe to øl av gangen. Publikum og politikere reagerer. Stavanger kommune sier praksis skal evalueres etter sommeren.
– Hvis du er en større gruppe, så kjøper du øl i runder. En person kjøper for alle, så er det nestemann sin tur, forklarer Mablis-publikummer Mads Lindeland.
Han sitter knappe 20 meter unna baren sammen med to kompiser.
Planen var å kjøpe øl til alle sammen da han kom fram, men det fikk han ikke lov til.
– Den nye regelen er bare tåpelig, sier han.
– Kjøper ikke fire øl
Den nye regelen får publikummerne til å reagere. Flere Byas har snakket med, mener regelen ikke har noe for seg.
– Hvis dette er en regel for å forhindre fyll, så tror jeg ikke den funker. Folk kommer bare til å gå flere ganger, sier Torger Hetland.
– Og det er jo ingen som kjøper fire øl til seg selv på en gang. Da blir jo ølen varm, sier Lindeland.
Skal ikke gå over styr
Direktør for bymiljø og utvikling, Leidulf Skjørestad i Stavanger kommune, bekrefter at den nye regelen er innført for å sikre at det ikke går over styr.
– Primært er det politi, skjenkekontrollen- og bevillingsseksjonen som har drøftet tiltak for å redusere beruselsesnivået på festivaler. Dette ble oppsatt som et vilkår, og ble formidlet videre til arrangører i møter og i brev, og vi oppfatter at det har sagt seg enige.
Han forteller at den nye regelen først ble testet i praksis under Den store sommerfesten onsdag.
Der valgte arrangøren til slutt å redusere antall enheter det var mulig å kjøpe, til én av gangen.
Skjørestad berømmer arrangøren, og sier at dette også kommer til å gjelde under framtidige arrangement.
– Generelt er det to øl per person som gjelder, nå under Mablis og på Mods-konserten på Viking Stadion neste helg, sier han.
– Forbanna
– Hvorfor er du sur?
– Jeg er ikke sur, jeg er fly forbanna, sier leder for Kommunalstyret for kultur og idrett, og bystyremedlem for Venstre, Annamaria Gutierrez.
Hun reagerer kraftig på den nye ølregelen.
– Det er ingen lovlig hjemmel for dette. Bystyret har ikke vært inne i bildet, og dette står det ingenting om dette i de nye skjenkeretningslinjene til kommunen. Her har skjenkekontrollen og politiet gjort opp sin egen vurdering og handlet på egen hånd, sier Gutierrez.
Under festivalen Rått og Råde var det mulig å kjøpe seks øl av gangen.
Under Mablis i fjor, kunne du kjøpe fire ølglass på en gang.
Men i år er det to.
19. juni skal regelen tas opp for kommunen. Gutierrez ønsker å gjøre den ugyldig.
– Denne regelen her er bare med på å strupe kulturaktørene. Det er et paradoks at man bare kan kjøpe to øl på festival, men 12 øl på et utested i sentrum, sier venstrepolitikeren.
Frp er enig
Leder Kristoffer Sivertsen i Stavanger Frp reagerer også kraftig på den nye skjenkeregelen fra Stavanger kommune:
– Ja, dette reagerer vi kraftig på, og vi kommer til å ta opp dette og stille spørsmål om praksisen, sier han til Byas.
Frp-lederen tror at den nye regelen gjør det vanskeligere for festivaler å lykkes.
– Det er ganske rart at Stavanger kommune skal stille ytterligere vilkår til skjenkereglene. Dette går utover arrangører som gjerne har stram økonomi fra før. Historisk har festivaler i Stavanger slitt økonomisk. Med en slik regel blir det i praksis vanskeligere å drive festival i byen. Det blir dyrere for arrangørene da det setter begrensninger for alkoholsalget og de må hyre flere ansatte til å stå bak baren, sier han, og mener regelen bare vil føre til mer kø.
Brenner kalorier
Tilbake under det hvite teltet, et lite steinkast unna baren, sitter fortsatt kompisgjengen og diskuterer den nye regelen.
De har kommet fram til at det kun har én hensikt:
– Den eneste fordelen er at du må bevege deg mer, du brenner flere kalorier, sier Lindeland og ler.
Vil evaluere etter sommeren
Direktøren for bymiljø og utvikling i Stavanger kommune understreker at praksisen vil evalueres etter sommeren.
– For oss er det alltid naturlig å evaluere, og det vil vi også gjøre i denne saken når sommeren er over. Da vil vi sammen med politiet, skjenkekontroll og arrangører vurdere hvordan det har gått, og diskutere om dette har hatt den effekten vi tror og mener at det vil ha.
– Enkelte mener det nye vilkåret gjør det vanskeligere for festivalarrangører og kan føre til mer knuffing og slåssing. Hva er din kommentar til et?
– Dette er en vurdering vi har gjort sammen med politiet og skjenkekontrollen for å skape en bedre festivalopplevelse, ikke det motsatte. Vi har et håp om at dette vil skape mindre beruselse og derav en hyggelig og bedre opplevelse for alle som er på arrangementet. Vi vil skape gode opplevelser. Samtidig er det slik at når vi gjennomfører denne typen store arrangementer, så er vi opptatt av å lære og evaluere. Hvis det viser seg at de negative effektene overskygger de positive, vil vi revurdere dette vilkåret til neste sommersesong.