Lier kommune har en praktisk ordning når det gjelder å arrangere 17.mai-feiring. Alle skoler er ansvarlige for sitt arrangement. Det er god læring i å la ansvaret gå i arv til foreldre og elever i et gitt klassetrinn. Alle barn i Lier tilhører en skolekrets. Slik kommer alle barn inn i liersamfunnet vårt, også de som nettopp har flyttet til oss.
Lierbyen er et naturlig samlingspunkt
Lier kommune vokser og i årene framover vil antallet liunger øke. Tusenvis av nye liunger vil bosette seg på Gullaughalvøya og på Lierstranda, i Fjordbyen. Vi har et felles ansvar for at nye liunger kommer inn i liersamfunnet og føler seg inkludert og sett, ikke bare barn, men også unge voksne, de som ikke har barn og andre som vil bli kjent med bygda vår. Det hviler et større ansvar på Hegg skolekrets som har Lierbyen som sin hjemmearena, der kommunesenteret ligger – midt i bygda.
Våre innbyggere er vårt ansvar
Mange vil tenke at det er lenge til vi skal ønske disse nye liungene velkommen, men det er nettopp derfor vi skal starte nå. Lage nye tradisjoner, rigge for framtida. Som et tiltak for å åpne opp og inkludere nye liunger, vil Venstre etablere et eget borgertog i forbindelse 17. mai-arrangementet i Lierbyen. Et borgertog som ikke bare favner personer bosatt i Hegg skolekrets, men også liunger som bor andre steder i bygda. Liunger som kanskje føler seg utenfor fordi de ikke har barn i skolen. Ja, det er barnas dag, men vi har også ansvar for hverandre og å sørge for at alle liunger blir inkludert i feiringen. Lier kan ikke basere seg på at Drammen by skal ta seg av de vi ikke inkluderer selv. Hva skjer med kommunesenteret den dagen Fjordbyen er etablert, og de som bor der ikke har et forhold til Lierbyen. Skal man gi opp den nye bydelen til Drammen?
Et borgertog kan bli et fellesskapsprosjekt
Venstre ønsker seg et borgertog i Lierbyen, med egen fane hvor det gjerne må stå noe slikt: Grønne Lier – bygda for alle. En fane liunger kan gå bak uten å føle seg utenfor, en fane som er dedikert alle borgere i Lier. Kanskje representanter i kommunestyret kan vise seg samlet blant folk bak en slik fane, kanskje våre frivillige organisasjoner også ønsker å gå i tog og vise seg fram, vise fram mangfoldige Lier? Mulighetene for å gjøre toget langt og innholdsrikt er mange, kun fantasien setter grenser. Kanskje elever i lierskolen kan utfordres til å lage en feiende flott fane også?
En del av sentrumsutviklingen i Lierbyen
Vi ønsker å se på muligheten for å samarbeide med handelsstanden og frivilligheten om å utvide tilbudet i Lierbyen på 17.mai. Flere steder å spise og hygge seg er helt nødvendig. Vi politikere har snakket lenge om sentrumsutvikling i Lierbyen. Nå er det på tide at vi får gjort noe med det. Besøker man et sted ofte nok, samtidig som godfølelsen setter seg, så vil man søke tilbake. Både til sentrumshandelen, lekeparken, BUA, kulturscenen, musikkverkstedet, To Søstre, Toget, og Svensefjøset og alle andre som har satset på Lierbyen.
Lierdagene arrangeres bare annethvert år, mens 17. mai feires hvert eneste år. Gi flere enn de som naturlig sogner til Hegg skolekrets positive assosiasjoner med kommunesenteret vårt. La oss skape nye tradisjoner og bruke 17.mai-feiringen til å gi alle liunger en felles tilhørighet her i Lier – i Lierbyen.
Debattinnlegg på trykk i Lierposten, mai 2017
Gruppeleder og kommunestyrerepresentant for Lier Venstre