Befolkningsprognoser fra Statistisk sentralbyrå beskriver at Harstad kommune får et sterkt økende antall innbyggere over 80 år og i gruppen 67-79 år. Dette vil kreve store tiltak innenfor sosiale- og kulturelle områder. I Harstad kommune har vi nå en mulighet til å vise vår evner til å videreutvikle og etablere bedre samarbeidsstrategier for å ta i bruk samfunnets samlede ressurser for å beholde og utvikle et godt velferdssamfunn. I Stortingsmelding nr. 29 om ”Morgendagens omsorg” anerkjennes frivillighetens verdi både for den frivillige selv og for den som mottar frivillig innsats – og for samfunnet som helhet. I Harstad skal frivillighetsstrategien formulere mål og tiltak for det fremtidige samspillet mellom frivillig og offentlig sektor på helse- og omsorgsfeltet– både hjelpetiltak og folkehelsearbeid.
Harstad Venstre mener følgende punkter må innarbeides og implementeres i Frivillighetsplanen i Harstad kommune og deretter i berørte planer og rammeverk:
- Gjennom arbeid med reminisens/livshistorie skal også den åndelige og eksistensielle omsorgen ivaretas. Åndelig omsorg springer ut fra et helhetlig omsorgsperspektiv der kunnskap om pasientens troshistorie og livshistorie er vesentlig i pleien. Eksempler på åndelig omsorg som ikke forstås som spesifikt religiøst, er å gjøre bruk av aktiviteter som kunst, meditasjon og reminisens- terapi.
- Organisert og konkretisert beskrivelse i dokumentet om hvordan ivareta god oppfølging av de frivillige og pårørende. Tilby kurs til frivillige. Felles dag for de frivillige for å for eksempel vise sine aktiviteter, arrangere messe etc.
- Det opprettes en egen lett tilgjengelig ”Frivillig-knapp” på kommunens nettside der du registrer deg og vil bli kontaktet av Frivillighetskoordinatoren/Livsgledekonsulent i løpet av kort tid. (Lik ”Mobbeknappen” Harstad Venstre fikk gjennomslag for).
- Harstad kommune oppretter egen nettside frivilligharstad.no (se Trondheims nettside). Her registreres de frivillige, frivillige organisasjoner, festivaler, barneaktiviteter, idrettsarrangement og konserter. Det foreslås å også opprette egen Instagramprofil #frivilligharstad.
- Kommunen må ha en felles kalender for alle sykehjem koblet til kommunens nettside for å forhindre dobbeltbooking/like arrangementer.
- En beskrivelse av hvilke lokaler Harstad kommune kan stille til disposisjon ved store arrangement.
- Wifi tilgang til besøkende på alle sykehjem og større arena der det skal gjennomføres store arrangement.
- Beskrivelse i Frivillighetsdokumentet om hvem som har ansvar for å søke midler til prosjekter/forskning/etc.
- Bevisstgjøring av store bedrifter om deres samfunnsansvar ved å støtte de frivillige organisasjonene.
- Kommunen må har en klar strategi om hvordan forhindre sosial dumping når avtaler inngås med frivillige.
- Et forslag hvordan kommunen kan gjøre bruk av fremmedspråklige som er en uutnyttet ressurs – gjennom frivillig arbeid kan det etableres nye relasjoner og opparbeides språkkompetanse.
I kommende tiår skal vi i Harstad kommune planlegge og bygge nytt sykehjem. I forbindelse med planleggingen har vi fra Harstad Venstre lagt inn forslag til administrasjonen om å se på muligheten for å få til en sambruksløsning med barnehage. Det kan være aktuelt å tenke sambruk av f.eks. utearealer mellom boliger og barnehage/skole. Et slik tiltak kan være med på å sikre at deler av kommunens hovedmål med Frivillighetsstrategien blir oppfylt;
”Økt målbar trivsel og helse for beboere og ansatte i sykehjem/(livsgledehjem) gjennom økt frivillighet, og tydeligere oppmerksomhet på aktiviteter og oppgaver som gir større livsverdi og bedre mental og fysisk helse”.
Anita Mikalsen, medlem i helse- og omsorgskomiteen
Even Aronsen, leder Harstad Venstre