Uttalelse: Hedmark Venstre er kritisk til regjeringens jordbruksmelding,- med unntak av miljø og klimadelen

john peke

Regjeringen la nylig fram Meld. 11 (2016–2017) med tittelen; “Endring og utvikling — En fremtidsrettet jordbruksproduksjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**


Hedmark Venstre mener at mange av de foreslåtte endringene er for omfattende og særlig når det gjelder markedsreguleringsordningene i jordbruket. Meldinga er preget av en ideologisk tilnærming med dereguleringer. Det er forslag om å avvikle mange av dagens ordninger uten at det er gjort rede for hva som vil være konsekvensen av disse endringene. Det foreslås blant annet å avvikle følgende ordninger: dagens markedsregulering på korn, geitemelk, egg, epler, og matpotet. I tillegg foreslås det å avvikle målpris for svin.


Flere av forlagene er antakeligvis i strid med den uttalte målsettingen i den nye meldinga. Det gjelder forhold som produksjonsmål, produksjonsfordelingen i landet, konsekvenser for den store næringsmiddelindustrien med en produksjonsverdi på 185 mrd. og 38.000 ansatte eller hva endringene vil bety for de 41.000 som er sysselsatt i jordbruket.


Jordbruket er ei politisk og kapitalkrevende næring som har behov for langsiktige rammebetingelser for å utvikle seg og oppfylle samfunnets krav om trygg mat, mangfold i utvalg, levende kulturlandskap og god dyrevelferd. Næringa er omstillingsdyktig og kan vise til mer enn dobbelt så sterk produktivitetsøkning de siste 10 årene som industrien, med 2,6 % i jordbruket og 1,1% i industrien. Jordbruket har også blitt ei eksportnæring med utgangspunkt i jordbrukets felles genressurser og samvirkeorganisasjonene som er høykompetansebedrifter. I dag eksporteres storfesæd til 30 land og svinesæd til 54 land med utgangspunkt i bioteknologimiljøet på Hamar med Geno, Norsvin og Graminor som hovedaktører.