Det er nå sentralt å stanse volden, finne en omforent politisk løsning på konflikten, gi støtte til gjenoppbygging av det krigsherjede landet og hjelpe landets millioner av flyktninger og internt fordrevne.
Verden har vendt ryggen til Syria. Krigen er i sitt sjette år. Over 400 000 mennesker er drept, mer enn to millioner såret. Over tolv millioner menn, kvinner og barn blitt drevet på flukt, hvorav en tredjedel har flyktet til andre land, først og fremst nabolandene Tyrkia, Jordan og Libanon. Syriske flyktninger utgjorde også ca. halvparten av de ca. 1,2 millioner flyktningene som ankom Europa i 2015. Sivilbefolkningen gjennomlever ufattelige lidelser.
Sykehus er bombet og ødelagt, sivile drept av tønnebomber. Hele bydeler ligger i ruiner. Sivilbefolkningen i Øst-Aleppo har vært under beleiring i månedsvis, og har snart ingenting igjen. En langvarig og ødeleggende krig kan nærme seg et klimaks, og kanskje en blodig slutt. Men dette vil også innebære slutten på Syria slik verden kjenner det.
Den islamske stat og Assad-regimet, sistnevnte med russisk bombestøtte, har altfor lenge fått lov til å myrde egen befolkning. Det beste Syrias befolkning kan håpe på nå, er at verden bryr seg tilstrekkelig til å bidra til at krigens overlevende i det minste kan lappe sammen restene av landet. Behovet for humanitær assistanse er skrikende. Kvinner, barn og andre spesielt sårbare må beskyttes mot overgrep.
På sikt må det komme på plass en politisk løsning på striden i Syria. Men først må volden stanses! Selv en midlertidig våpenhvile og stabilisering av situasjonen vil imidlertid kreve en langt mer resolutt og helhetlig innsats fra det internasjonale samfunn enn hittil. Også norske myndigheter kan bidra langt mer aktivt enn hva som til nå har vært tilfelle.
Venstre ber den norske regjeringen om å:
- Be den internasjonale kontaktgruppen for Syria om å kreve øyeblikkelig stans i bombingen og øvrige overgrep mot sivile i Øst-Aleppo og andre steder, samt sikre tilførsel av humanitær assistanse i form av medisiner, mat og utstyr for vinteren til trengende inne i Syria, inkludert i Aleppo. Kontaktgruppen må kreve garantier fra krigsaktørene om ikke å angripe humanitært personell, herunder leger og sykepleiere. Kvinner, barn og andre spesielt sårbare må beskyttes mot overgrep.
- Oppfordre kontaktgruppen til å innføre en internasjonalt støttet flyforbudssone over Aleppo og tilstøtende områder. Ved forespørsel til Norge om militær assistanse bør Norge strekke seg langt for å bidra.
- Be kontaktgruppen legge press på Tyrkia og andre involverte for å stanse de krigførende partenes illegale oljeeksport, og dermed pengestrømmen som bidrar til å finansiere krigføringen.
- Støtte kontaktgruppen og FN-utsending Staffan de Misturas arbeid for en varig politisk løsning på krigen.
- Bidra til en kraftig opptrapping av den humanitære støtten til og beskyttelse av syriske flyktninger i regionen og internt fordrevne inne i Syria.
- Bidra til arbeidet med å sikre at syriske flyktninger og internt fordrevne frivillig kan vende hjem så snart forholdene tillater det.
- Yte utvetydig verbal, finansiell og praktisk støtte til arbeidet med å dokumentere krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og andre grove menneskerettighetsbrudd utført av alle parter i krigen i Syria, med tanke på fremtidige rettsoppgjør
Vedtatt på Venstres landsstyremøte 11. desember 2016.