Sentrumsplanen for et grønnere og mer levende sentrum !

Harstad
nettfoto.no, nettfoto.no

Endelig så vi målstreken, og Harstad kommunestyre har idag vedtatt en Sentrumsplanen. Sentrumsplanen vil bidra til et grønnere og mer levende sentrum gjennom sitt langsiktige perspektiv og sine grep for fortetting, grønne byrom og aktive fasader, og samtidig ivaretas også Harstads historiske identitet. Venstre er glad for dagens vedtak. Både Even Aronsen, Maria Serafia Fjellstad og Jan Fjellstad tok ordet under dagens debatt, og redegjorde for Venstres standpunkt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Maria Serafia Fjellstad oppsummerte Sentrumsplanen på følgende måte:

“Harstad Sentrum får nå en HELHETLIG plan for utviklinga i sentrum: en plan som synliggjør potensialet for vekst og utvikling. Strategiene løfter blikket frem: utvikling skal sees i 20-50 års perspektiv. Det bygges i Harstad; og alle prosjektene bør sammen løfte Harstad i rett retning: det gjør de først når de sees i sammenheng og settes i en felles kontekst.

Planen vi har foran oss gjør sentrum grønnere og mer levende gjennom blant annet:

  • Fortetting og bedre arealbruk skaper levende flater.
  • Overgang fra overflateparkering til parkeringsanlegg skaper rom til aktivitet
  • Bestemmelser om aktiv fasade på gateplan skaper attraktivitet
  • Trafikkløsning som prioriterer gående, syklende, kollektiv, biltrafikk, i den rekkefølgen, skaper trivsel og muliggjør utvikling av et attraktivt byrom på torget med gode solforhold.
  • Parkeringsstrategi løser utfordringer som etterspørres
  • Historisk identitet ivaretas: byens møte med sjøen løftes opp, fram og inn
  • En trinnvis havneutbygging som forener byens og havnas utviklingsbehov
  • Grønne byrom i Generalhagen, ved kinoen, Ottar Håløygs mot kulturhuset skaper attraksjon og restitusjon

Dette er punkter jeg også finner igjen i Venstres program for inneværende periode, og som jeg med det vet at Venstres velgere kjenner seg igjen i. Jeg er glad for å kunne si at vi i denne Sentrumsplanen oppfyller mange av våre valgløfter. Og når enkelte politikere etterspør begrepet Lille Venezia, som blant annet jeg og andre med meg har vært opptatt av: da er spørsmålet tilbake: hva var Lille Venezia? Lille Venezia er en arkitektskisse som nettopp deler vyene og visjonene overfor, og som best illusterte dette gjennom sin trinnvise havneutbygging. Arkitektskissen er spilt inn i prosessen; og mye av den finner vi igjen i dagens plan.

Det er mange som utålmodig venter på vedtaket i dag. Jeg er ikke blant dem. Jeg er utålmodig på fortsettelsen; og vet at vi må være mange om innsatsen også for å skape veien videre. Og hvor går veien videre nå? For det er nå det virkelig begynner. Vi må brette opp ermene, og gjennom lagarbeid gjøre Sentrumsplanen til realitet. Tiltaksplanen. Parkeringsstrategien. Finansiering. Byutvikling vil være et felles arbeid. Men først og fremst kan vi allerede i dag begynne å fremsnakke vårt sentrum.”

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**